Lom, Kostomlaty - Naprostá ztráta soudnosti, nepochopení pro české tradice, absence zdravého selského rozumu nebo jen neuvěřitelná arogance moci? Jinak se nedá počínání vedení města Lomu v čele se starostkou Kateřinou Schwarzovou (Severočeši) pochopit. Na partu kluků z Kostomlat pod Milešovkou, kteří na začátku týdne uřízli v Lomu májku, poslala policii a bude chtít vymáhat vysokou škodu. „Dělali jsme jen to, co je zvykem a tradicí," brání se mladí muži, které náš server ve čtvrtek vyzpovídal.

TŘÍSKA ZA DVACET TISÍC. Toto zbylo klukům z Kostomlat jako trofej z lomské májky. Foto: Oldřich Hájek

Byl pondělní večer, druhý květnový den. Parta jedenácti mladých lidí z Kostomlat pod Milešovkou vyrazila, aby se podle starých českých tradic pokusila v sousedních obcích odříznout májku a vzít věnec, který by si poté sousedé museli „vykoupit" zpět. „Dojeli jsme až do Lomu, bylo asi deset večer. Nikde jinde jsme už májky neviděli," říká Ondřej Kamenský. „Vzali jsme ruční pilu a májku uřízli. Když spadla, vzali jsme věnec. Pak přijeli policisté," dodává Václav Rapavý. Policisté mají totiž nedaleko služebnu a parkovali na dohled. Kluky si zapsali a přiměli je, aby májku i s věncem odnesli na blízkou hasičárnu. Kostomlatští se tak s pokácenou májkou aspoň vyfotili a jako trofej jim zbyla asi metrová tříska. Zbytek zůstal městu Lom, a protože i policisté byli Lomští, dle tradic tak májku víceméně uhájili.

Co následovalo potom, je již mimo hranice normálního lidského chápání. Okolo májky široko daleko neparkovala auta, nikdo okolo nešel. Stěží lze tak na počínání koukat jako na hrubý vandalský čin. Jaké proto bylo překvapení kluků, když se dozvěděli, že vedení města na ně podalo trestní oznámení pro poškozování cizí věci. Vyšetřování incidentu potvrdila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. „Vedení města Lom vyčíslilo škodu na přibližně deset tisíc korun," dodala policejní mluvčí.

Škoda to ale není podle Lomu zřejmě dostatečně vysoká. „Prý se nyní navýšila už na dvacet tisíc korun," halasí kluci na místě našeho setkání na náměstí v Kostomlatech. Sami stojíme pod kostomlatskou májkou, která byla rovněž pokácená. „Zkrátili jsme ji a stojí znovu," prozrazují kluci, jak se k podobné záležitosti postavili oni sami. A nenapadlo by je hnát to přes policii. „Vždyť je to tradice," dodává Ondřej Kamenský.

Podle informací, které máme k dispozici, chce do způsobené škody město Lom zahrnout třeba i práci dobrovolných hasičů, kteří májku stavěli. Starostka Kateřina Schwarzová na dotazy našeho on-line deníku reagovala, ale neodpověděla. Ptali jsme se, kdo podal trestní oznámení, v čem byla překročena tradice a proč je již jednání považováno za protizákonné? „V této záležitosti Vás odkazuji na tiskového mluvčího PČR (Policie ČR, pozn. red.)," uvedla krátce jednou větou.

Bude lepší, když se v Lomu pro jistotu přestanou dodržovat veškeré tradice, aby se na vás nechtěl někdo hojit, co myslíte?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru