Rozhledna byla na Jeřabině obnovena v roce 2009. Foto: jip
Výlety

Klíny – Kousek od Mníšku, na vrchu Jeřabina stojí stejnojmenná rozhledna. Láká svým 360stupňovým výhledem do Krušných hor. Nově k ní vede příjemná trasa z Klínů. Je značena zelenou turistickou značkou, přičemž nejde o příliš náročnou cestu. Měří 5 km a zdoláte ji za necelé dvě hodiny.

Pěkná nepříliš dlouhá značená trasa k Jeřabině dosud chyběla. Na rozhlednu se lze dostat po červené stezce z konečné zastávky autobusové linky č. 13 (MHD Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova) na Křížatkách. Jenže trasa vede téměř celou cestu po silnici a stále do kopce. Z druhého směru, z Mníšku vede nedlouhá žlutě značená stezka. Jenže opět pouze po silnici. Na Mníšek navíc nejezdí žádná autobusová linka. Turisté proto mohli jet autobusem na Novou Ves v Horách, od zastávky U rybníčku pak po Naučné stezce Flájská hornatina dojít do Mníšku a posléze po již zmiňované žluté se vydat na rozhlednu. Nejčastěji však lidé přijeli autem na parkoviště, které je jen pár desítek metrů od rozhledny.  

Trasa začíná na Klínech u penzionu Stará škola. Foto: jip

Na tomto rozcestí se rozděluje zelená trasa, kterou se dostanete k Jeřabině a modrá, vedoucí k janovské přehradě. Foto: jip

Klínská cesta je velice pohodlná. Foto: jip

Nově značená zelená trasa začíná na Klínech u penzionu Stará škola, resp.  u autobusové zastávky Klíny, hostinec. Prvních cca 600 m vede po lesní cestě z kopce směrem k janovské přehradě, pak se ale odbočí doleva na krásnou Klínskou cestu. I po ní se nejde dlouho. Po chvíli se odbočuje na spojnici – lesní cestu, která celkem příjemně obchází údolí potoka Loupnice. Nejde, s výjimkou několika velmi krátkých úseků, o nijak zásadní stoupání, ani klesání. Lehce zvlněná trasa je vhodná i pro nepříliš zdatné turisty. S kočárkem se na ni ale nevydávejte.

V údolí loupnického potoka se křižuje Přehradní cesta. Foto: jip

Na krátkých úsecích bylo místy mokro. Jednalo se ale spíš o výjimku. Foto: jip

Údolím teče řada potůčků do janovské přehrady. Foto: jip

A lesy jsou plné těchto impozantních velikánů. Foto: jip

Trasa je perfektně značena z obou směrů. Nemůže se tedy stát, že byste z trasy sešli. Foto: jip

Rozhledna na Jeřabině musí odolávat horským podmínkám. Poprvé byla otevřena už v roce 1884. Tedy šlo o 11 metrů vysokou dřevěnou věž. Za její výstavbou stál německý turistický spolek. Bohužel povětrnostní podmínky a hlavně 1. světová válka byly příčinou jejího zničení. Němečtí turisté se nenechali odradit a vyhlídku vystavěli v roce 1929 znovu. Cedulka na současné rozhledně hlásá, že největší podíl na obnově rozhledny měla dvojice zasloužilých členů Spolku pro Krušnohoří Illing – Weber. Historie se však opakovala – co z rozhledny zůstalo po vřavě 2. světové války, to dokázali zničit vandalové. Z rozhledny tak zbyly jen základy úplně původní věže. V roce 2009 naštěstí nadšenci ze Sport areálu Klíny vyhlídku obnovili do její podoby z roku 1929. Ochoz rozhledny je záměrně nekrytý, aby nelákal k přespávání.

Ukazatel pod rozhlednou Jeřabina. Foto: jip

Značení je úplně nové a září do dálky. Skvělá práce značkařů, kteří se značení věnují ve svém volném čase. Foto: jip

Současná podoba rozhledny vychází z její druhé verze postavené v roce 1929. Foto: jip

Výhled z rozhledny na krásné krušnohorské lesy. Foto: jip

Když už dojdete na rozhlednu, vydejte si i o pár metrů dál, na vrchol Jeřabiny se skalními masivy Střecha, Psí hlava a Vyhlídka. Foto: jip

A kam dál z rozhledny? Buď opět po zelené zpět na Klíny. Nebo po zmiňované červené na Křížatky. Zpět na Klíny lze dojít i přes Mníšek. Příjemná cesta je po Kostelní cestě. K ní se dostanete po silnici 271, přičemž si nenechte ujít procházku přímo pod vrtulí větrné elektrárny.

Další možností je se vydat na již zmiňovanou Novou Ves v Horách. Jak z Klínů, tak z Nové Vsi v Horách jezdí autobusová doprava Ústeckého kraje.

Upozorňujeme, že v mobilní aplikaci Mapy.cz ještě není trasa vyznačena.

Zeleně značená trasa z Klínů na rozhlednu Jeřabina měří 5 km. Zdroj: Mapy.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru