OBRAZEM: Plovoucí mola, oblázková pláž. Metrostav dokončil hrubou stavbu na jezeru Most
Plovoucí mola. Zdroj: Archiv Metrostav
Zajímavosti

Most - Plovoucí přístupová mola, vestavěný minibazén, oblázková pláž i speciální ekomola sloužící k ochranně vzácných biotopů. To všechno připravuje stavební společnost Metrostav na trojici severočeských rekultivačních jezer. Zatímco na starších jezerech Milada a Matylda je ve fázi výstavby, na nejmladším a největším jezeru Most už má hotovou hrubou stavbu.

Břehové linie již zdobí hotové kotevní bloky a subdodavatel k nim začíná připojovat plovoucí zařízení. Toto řešení návštěvníkům jednak zajistí komfortní přístup do vody a jednak zakryje protivlnové bariéry, které chrání břehy proti vymílání. Dokončení zakázky společnosti Metrostav i dlouho očekávané otevření jezera Most pro veřejnost je v plánu v září.

„Technicky nejzajímavější součástí stavby jsou kotevní bloky. Každý z nich váží 14 tun a staticky je to propočítáno tak, aby držely na břehu svou vlastní vahou. Původně zvažované gabionové koše vysypané kamenivem jsme kvůli zvýšení odolnosti vůči vodě v průběhu realizace museli nahradit speciální soudržnou imitací, kterou shodou okolností vyrábí jeden z našich subdodavatelů. Zvláštností projektu byla důsledná kontrola dna na všech jezerech. Po každé, když jsme v jezeře používali těžkou techniku, potápěči museli zkontrolovat těsnost nepropustné jílové vrstvy na dně,“ prozrazuje Stanislav Zelený, stavbyvedoucí z Metrostavu.

Foto

Plovoucí přístupová mola tvoří železná konstrukce vyplněná polystyrenem. Jako nášlapná vrstva byly kvůli vysoké trvanlivosti a snadné údržbě zvoleny palubky z dřevoplastu. Pro každé molo jsou připraveny na přichycení kotvící bloky. Nejvíce přístupových prvků bude na největším jezeře Most, kde už stojí 17 hlavních a 22 stranových bloků. Zakázka na jezeře Matylda zahrnuje oproti ostatním dvěma projektům vestavěný plavecký bazén pro neplavce a děti a pláž z oblázků, která nahradí původní písčitou.

Ekomola budou složit ptákům

Pozoruhodnou součást stavby na jezeře Most reprezentují tzv. plovoucí ekomola v oblasti severovýchodních a severních svahů. Osmiúhelníkové dřevěné konstrukce s ocelovým pláštěm a polystyrenovou výplní slouží k hnízdění vodního ptactva, které si v předcházejících letech jezero velmi oblíbilo. Plného významu dosáhnou ekomola po otevření jezera veřejnosti, kdy poskytnou biotopům ochranu vůči předpokládanému náporu návštěvníků.

Jezera Most, Milada a Matylda vznikla rekultivací bývalých hnědouhelných lomů. V současnosti jsou tyto vodní plochy již hotové a probíhá výstavba silničního napojení, pláží, herních a přístupových prvků a další potřebné infrastruktury. Zakázky společnosti Metrostav jsou zahrnuty pod investice Ministerstva financí ČR a dohromady dosahují objemu kolem 100 milionů korun. Tyto finanční prostředky pocházejí z tzv. „ekomiliard“, které vláda vyčlenila na sanaci a revitalizaci ekologických škod způsobených v době před privatizací těžebních společností.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru