V Kampusu UJEP se začne stavět Centrum materiálů, mechaniky a technologií. Kdy má být hotovo?
CEMMTECH. Foto: UJEP
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Fakulta strojního inženýrství Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem bude mít do roku 2022 zbudovány adekvátní prostory odpovídající jejím představám a plánům rozvoje. Nový objekt, který je prakticky dostavbou stávající budovy fakulty v Kampusu UJEP, ponese název Centrum materiálů, mechaniky a technologií.

Dne 25. 6. 2020 od 10:15 do 11:30 h proběhne oficiální zahájení, slavnostní poklep na základní kámen, výstavby budovy CEMMTECH v areálu Kampusu UJEP na adrese Pasteurova 7 v Ústí nad Labem. Fakticky ale již práce na výstavbě nového objektu probíhají téměř dva měsíce. Omezení související s pandemií COVID-19 posunula slavnostní zahajovací část této akce na pozdější termín.

„Jedná se o další rozsáhlou investiční akci směřující k centralizaci aktivit univerzity a dokončování rozvoje Kampusu UJEP. Budova CEMMTECH je jednou ze tří staveb, které jsou realizovány pod hlavičkou programu RE:START zaměřeného na hospodářskou restrukturalizaci Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje,“ upozorňuje rektor, doc. Martin Balej.

Smlouvu o dílo na provedení stavby nových výukových prostor FSI UJEP v Kampusu UJEP podepsali Martin Balej, rektor UJEP, Daniel Přibyl, jednatel vedoucího společníka společnosti ISTAR spol. s r. o., a Ondřej Wachal, prokurista (akciová společnosti VW WACHAL), dne 20. 4. 2020. Sdružení firem ISTAR spol. s r. o., a VW WACHAL a. s., které vystupují pod zkratkou S-VWIS, je vítězem proběhlého řádného výběrového řízení.

Dobudování nových výukových prostor umožní fakultě postupnou centralizaci i rozvoj nových studijních programů. Část fakulty strojního inženýrství se totiž stále ještě nachází v budově na Klíši v ulici na Okraji. Po dokončení stavby se přestěhuje do kampusu.

„Částka, za kterou bude stavba realizována, činí v součtu s přístrojovým vybavením bezmála 300 mil. korun. Její výstavba by měla být ukončena do dvou let po předání staveniště,“ uvádí rektor.

Investiční akce výstavby výukových prostor pro FSI je opatřením podporujícím rozvoj studijních programů na této fakultě, tolik potřebných pro zajištění stability a dalšího rozvoje Ústeckého kraje.

„V rámci investičního záměru nové budovy fakulty CEMMTECH bude vybudováno, mimo jiné, deset nových laboratoří, pět učeben, jedna počítačová učebna a 76 míst v kancelářích s celkovou užitnou plochou 3 970 m2,“ upozorňuje děkan FSI, prof. Štefan Michna.

Fakulta získá novou budovu propojenou se stávající budovou H v prostorách univerzitního kampusu, včetně výukového laboratorního, dílenského a kancelářského zázemí pro přípravu studentů a vědecko-výzkumnou činnost.

„Hlavně u laboratoří, které budou, samozřejmě, splňovat veškeré normy bezpečnosti práce a hygieny, se jedná v souvislosti s jejich zaměřením o velice ojedinělá zařízení i v rámci ČR, např. zde bude laboratoř slévání pro výzkum nových slitin, výzkum v oblasti energetiky atd.,“ upřesňuje Štefan Michna.

Oficiální název projektu, který výstavbu objektu FSI UJEP umožňuje, je U21 – Výstavba výukových prostor pro zdravotnické a technické studijní programy, zkráceně U21 – RESTAV. Tento projekt je financován z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, a to v rámci výzvy určené pro strukturálně postižené regiony. Jeho dílčím cílem je zajistit nové výukové prostory pro Fakultu strojního inženýrství (FSI) – CEMMTECH (Centrum materiálů, mechaniky a technologií).

„Výstavbou nové budovy bude pracovníkům fakulty, studentům, našim vědcům a výzkumníkům umožněno pracovat na jednom místě,“ pochvaluje si děkan fakulty.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru