Domácí výuku fyziky si děti a studenti mohou zpestřit díky obnovenému projektu Vím proč
Kristýna Bulínová a René Jirmus z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech obsadili druhé místo v kategorii SŠ ve fyzikální soutěži Vím proč v roce 2016. Foto: Archiv ČEZ
Zajímavosti

ČR - Domácí výuku fyziky si děti a studenti mohou od úterního dne zpestřit díky obnovenému projektu Vím proč od Skupiny ČEZ.

Více než tisíc rozmanitých videí s nejrůznějšími pokusy vysvětluje fyzikální jevy a zákony, od nejběžnějších až po neobvyklé. ČEZ tak vychází vstříc rodinám, které jen těžko kloubí práci z domova s výukou. Děti také motivuje k natočení vlastních pokusů – na podzim pak proběhne soutěž o nejlepší video, kde výherci získají 200 tisíc korun při svou školu. Ačkoliv se oficiálně soutěž spustí až na podzim, projekt Vím proč otevřel příjem nových videí už nyní. Školáci tak mohou současnou karanténu smysluplně využít domácími pokusy.

Odhalit princip fotbalové falše, vyrobit si domácí žárovku, pověsit slona na cop, zvážit vzduch nebo naučit vajíčko plavat; namátkou vybrané názvy videí ze sbírky Vím proč dokazují, že fyzika může být skvělá zábava. Věnovat se jí přitom může každý i doma v kuchyni nebo na zahradě. Oblíbenou soutěž pro žáky základních a středních škol chtěla Skupina ČEZ spustit až na podzim, rozhodla se ale archiv s videi otevřít již nyní, aby si desítky tisíc dětí mohly zpestřit vynucenou domácí výuku.

0804fyzika3

V kategorii středních škol dopomohl již ve druhém ročníku soutěže v roce 2015 „Vím proč“ k nové Oranžové učebně přírodovědných a technických předmětů Jakub Marek s videem „Teslův transformátor“ svému Gymnáziu Christiana Dopplera v Praze. Foto: Archiv ČEZ

 

„Vycházíme tímto vstříc jak učitelům, kteří přišli o možnost využívat ve výuce fyzikální laboratoře, tak rodinám, kdy oba rodiče musí pracovat, a nemohou se tedy plně věnovat domácí výuce dětí. Doufáme, že náš vzdělávací program včetně projektu Vím proč jim přijde k užitku,“ říká členka představenstva Michaela Chaloupková.

Kromě zábavného doplnění učiva si ale projekt Vím proč (https://www.svetenergie.cz/cz/vim-proc) klade za cíl i děti přilákat k aktivnímu zkoumání a prožívání fyziky. „Každý zná otřepané rčení, že jednou vidět je jako stokrát slyšet. My ale jdeme ještě dál a říkáme, že jednou zkusit je víc než stokrát vidět. Proto děti motivujeme k natočení vlastních videí s pokusy formou soutěže,“ uvedl Martin Máca, vedoucí strategického náboru ČEZ.

Videa s pokusy z předchozích ročníků soutěže Vím proč jsou nově umístěna na vzdělávacím webu Svět energie (www.svetenergie.cz). Kromě nich tam žáci, učitelé i široká veřejnost najdou také unikátní 3D modely všech typů elektráren, distribuční a přenosové soustavy i chytrého města, vtipnou fyzikální poradnu, zábavné hry a kvízy i spousty informací, obrázků a videí o energetice.

(Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru