VÍTE, ŽE… Lidé větrají málo, a v bytech je pak otrávený vzduch. Jak na správné větrání?
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Teplice - Se začátkem topné sezóny se velmi aktuální stává také problematika správného větrání. Odborníci již dlouho poukazují, že české domácnosti větrají málo, a když už, tak velmi nehospodárně. Jak správně větrat při zapnutém topení?

S radami, jak na to, abych nežili v otráveném vzduchu, přichází Ekologické centru Most pro Krušnohoří.

Správně větrat je docela docela jednoduché – krátkou dobu a co nejintenzivněji. V praxi stačí v zimních měsících na pár minut co nejvíce otevřít okno nebo balkonové dveře, v teplejším období tento interval prodlužte. Obecně platí, že v zimě by se nemělo větrat pomocí výklopného ventilačního okna. Dochází tak ke zbytečným tepelným ztrátám.

Větrat je potřeba co nejčastěji. Doporučená hodnota výměny vzduchu je minimálně 15 m3/h na osobu v klidu, při práci je to 25 m3/h. To znamená, že v běžném obývacím pokoji s 20 m2 podlahové plochy při výšce stropu 2,8 m je vyměnitelný objem vzduchu velmi přibližně 50 m3. Dvě osoby sedící u televize by tedy měly vyvětrat průvanem vždy přibližně po 90 minutách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru