ČEZ zprovoznil jedno z největších datových center v České republice
Pohled na nové datové centrum Skupiny ČEZ. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Zajímavosti

Tušimice - Nové datové centrum Skupiny ČEZ je necelé dva roky od poklepu na základní kámen realitou. Za přítomnosti představitelů společnosti Martina Nováka, místopředsedy představenstva a ředitele divize finance ČEZ, Vítězslava Bogače, generálního ředitele ČEZ ICT Services a Otakara Tučka, ředitele elektráren Tušimice a Prunéřov, bylo zprovozněno ve čtvrtek 13. června.

„Jedná se o nejmodernější a zároveň o jedno z největších podnikových datových center v České republice. Jeho umístění na tušimickém brownfieldu bylo přitom vybráno záměrně. Přímé napojení na elektrárnu zajišťuje datovému centru efektivní dodávku elektřiny, která představuje v dlouhodobém horizontu běžně přes dvě pětiny z celkových provozních nákladů datových center. Na opačné straně je datové centrum pro elektrárnu stabilním odběratelem,“ říká Vítězslav Bogač, generální ředitel ČEZ ICT Services.

Nové datové centrum s kapacitou provozních úložišť 2 PB (kapacita zálohovaných dat přibližně 6 PB) nyní po uvedení do provozu postupně nahradí stávající datová centra, v Praze a Plzni, jejichž provoz bude ukončen. „Centralizace datových úložišť umožní větší flexibilitu a rychlejší implementaci nových systémů, datové centrum v Jaderné elektrárně Temelín pak bude po zredukování nadále sloužit jako záložní,“ dodal ještě Vítězslav Bogač.

1406cez

Za přítomnosti představitelů společnosti Vítězslava Bogače, generálního ředitele ČEZ ICT Services, Martina Nováka, místopředsedy představenstva a ředitele divize finance ČEZ a Otakara Tučka, ředitele elektráren Tušimice a Prunéřov (zleva), bylo ve čtvrtek 13. června zprovozněno nové datové centrum Skupiny ČEZ.            Foto: ČEZ, Ota Schnepp 

Dalším důležitým aspektem, proč zrovna místo po bývalé Elektrárně Tušimice I, je fyzické zabezpečení pozemku. Celý areál je oplocený a pod trvalým dohledem, samotný objekt datového centra má navíc svůj vlastní perimetr ochrany, včetně speciálních skenerů na vjezd vozidel i vstup osob. Pamatováno je pochopitelně i na kybernetickou bezpečnost.

Třináct tisíc tun šrotu, převážně mosazi, mědi a železa, a deset tisíc tun železobetonu a cihel - to je vše, co zbylo z provozního zařízení Elektrárny Tušimice I. Její zašlou slávu dnes připomíná jen správní budova, jež čeká na své případné další využití. Demolice elektrárny začala v dubnu 2005, přičemž vyvrcholila na konci téhož roku unikátním odstřelem 196 metrů vysokého železobetonového komína pro více než 10 000 diváků. Elektrárna byla v provozu 35 let, její základy hloubily bagry v roce 1960, přičemž o 45 let později ji jiné bagry srovnávaly se zemí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru