Přišla o nohy i ledviny, třikrát týdně musí na dialýzu. Tereza je však ráda, že vůbec přežila
Vedoucí lékař Dialyzační střediska B. Braun Avitum Teplice MUDr. Petr Hartl s pacientkou Terezou Bártovou.
Teplice

Teplicko – Letošní osmý březen není jen Mezinárodním dnem žen ale také Světovým dnem ledvin. Otevře se při něm všech 26 dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí, kam budou moci zájemci přijít a nechat se zdarma vyšetřit.

Nechat se vyšetřit bude možné také v dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Teplicích, jehož pacientkou je i Tereza Bártová. Tereza netrpěla žádným chronickým onemocněním, ale jejíž selhání ledvin bylo náhlé. Loni na jaře se chystala na státnice a trénovala na cyklistickou sezónu. Čtyři dny před zkouškami se jí ale život obrátil na ruby. Snad stres a vyčerpání. Udělalo se jí špatně, měla teplotu a bolela ji hlava. Co však původně vypadalo jako obyčejná chřipka, byla nebezpečná meningoková meningitida.

Měla jen jednoprocentní šanci na přežití

Lékaři ji udržovali tři týdny v umělém spánku a dávali jí 1% šancí na přežití. Rodina u ní bděla a každý den na ni někdo mluvil, ač ona sama neví, nakolik je vnímala. A pak se probudila. „Možná je dobře, že se mi při tom probouzení realita ještě nějakou dobu prolínala se snem a docházelo mi až postupně, co se všechno stalo,“ vzpomíná. Nefungovaly jí ledviny, v krku hadici na dýchání, která ji neumožňovala mluvit, nohy od kolen dolů pryč, na levé ruce chyběly dva prsty a na pravé čtyři. S okolím se dva měsíce pokoušela dorozumívat ovázanýma rukama skrze ukazovací abecední tabulku. „Můj bratr byl nejnadanější. Tomu stačila jen dvě písmena a hned věděl, co potřebuji. Často tohle propojení ale nenastalo vůbec a personál netušil, o co je prosím,“ vzpomíná.

Místo nohou protézy s karbonovými chodidly

Tereza se mezitím se naučila třeba psát jen pomocí palce a jednoho zbylého článku prstu a zaváže si s tím i tkaničky. A také bravurně chodí na protetických nohou, které přirovnává k chůzi na chůdách. „Teď mám hroznou radost, že mám nová karbonová chodidla. Jde to s nimi mnohem lépe,“ komentuje vděčně.

Vrhla se znovu do života a s vervou a vůlí nachází nové možnosti. „Říkala jsem si, že když to nepůjde na normálním kole, pořídím si handbike,“ říká. Sportovní duch někdejší fotbalistky, lyžařky, běžkyně a cyklistky přijímá jednu výzvu za druhou. Nedávno obhájila diplomovou práci ve svém oboru – speciální pedagogice a znovu se učí na státnice. A dokonce už i na částečný úvazek pracuje v organizaci Cesta za snem. Nejvíce jí ale na svobodě ubírají nefunkční ledviny. Dochází třikrát týdně na 4 hodiny na dialýzu do Teplic. Kdyby se někdy v budoucnu podařila transplantace, byl by to dárek nad dárky.

 Deset minut, moč a kapka krve

Světový den ledvin připadá letos na 8. března a otevře se při něm všech 26 dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí od 8 do 15 hodin, kam mohou zájemci bez objednání přijít a nechat si vyšetřit ledviny zdarma. Vyšetření trvá zhruba 10 minut a lékaři mimo vzorku moči a kapičky krve s pacientem proberou rizikové faktory. „Užitečným nástrojem, který člověku napoví, zda by sám mohl či nemusel patřit do rizikové skupiny, je náš on-line test ledvinovakalkulacka.cz, kde je možné prevenci věnovat pár minut z pohodlí domova,“ říká ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum MUDr. Martin Kuncek. Za posledních 7 let bylo na Světový den ledvin vyšetřeno jen v ambulancích B. Braun Avitum v České republice okolo 16 tisíc lidí a zhruba 18 % z nich bylo posláno na další vyšetření. 

Světový den ledvin 2018 upozorňuje na typicky ženská rizika ledvinového onemocnění. Specifikem závislým na pohlaví jsou především záněty močového měchýře, tzv. cystitidy, kterými ženy trpí mnohem častěji než muži. Opakované cystitidy přitom mohou vést až k chronickému zánětu ledvin a někdy až k jejich selhání. V roce 2016 onemocnělo akutní nebo nespecifikovanou cystitidou dohromady 99 520 mužů a 285 216 žen z řad klientů VZP. Nejčastějšími původci těchto infekcí jsou přitom baktérie, z toho až v 75 % Escherichia coli vyskytující se běžně ve střevní mikroflóře.

Chronické onemocnění ledvin je tak celosvětově 8. nejčastější příčnou úmrtí u žen. Může se však rozvinout i u mužů. Rizikovou skupinou jsou například kuřáci nebo lidé obézní. U pacientů s diabetem a kardiovaskulárními chorobami se chronické onemocnění ledvin vyskytuje v 50 % a více případech. Také platí, že výskyt onemocnění se zvyšuje s přibývajícím věkem. Nicméně většina nemocných zjistí, že má vážně poškozené ledviny často velmi pozdě, nezřídka při jejich terminálním selhání. Nemocné ledviny totiž nevarují většinou předem bolestí.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru