Teplice - Betlémské světlo - symbol míru a přátelství - skauti a skautky do Česka přivezou i tento rok už 10. prosince z Vídně, aby ho následující sobotu 17. prosince vlaky rozvezli do všech koutů republiky.

 

1012skautisvetlo

Ilustrační foto: archiv Skauta

Na mnoha místních akcích si jej budou moci lidé připálit a odnést do svých domovů. Pro Teplice a okolí jej skauti uchovají do Štědrého dne, aby si o svátečním dnu mohl každý pro Betlémské světlo přijít a odnést si jej domů.

Plamínek putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stane v sobotu 10. prosince v kostele syrské pravoslavné církve Mor Ephrem na náměstí Stefan-Fadinger-Platz. V pátek 16. prosince v 15 hodin světlo převezmou od skautů a skautek v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zástupci církví, Hlavního města Prahy, Českého rozhlasu a další významné osobnosti. Den poté - v sobotu 17. prosince – se Betlémské světlo „rozjede" vlaky do celé republiky.

V Teplicích se o Betlémské světlo tradičně starají skauti ve spolupráci s římskokatolickou farností Teplice.

Na Štědrý den si pro něj můžete přijít na obvyklých místech v Teplicích:

Skautské klubovny v Jiráskově ul. 9:00 – 12:00
Kostel sv. Alžběty v Šanově 9:30 – 10:00
Kostel sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí 10:00 – 11:30
Beuronská kaple ( vchod z Alejní ulice) 10:00 – 12:00
I jinde v okrese (letos i na nových místech):
Krupka – hřbitov 10:00 – 11:00
Světec – kostel sv. Jakuba Většího 10:00 –11:00
Kostomlaty pod Milešovkou – kostel sv. Vavřince 10:00 – 11:00
Křemýž – kostel sv. Petra a Pavla 10:00 –11:00
Háj u Duchcova – obecní knihovna 10:00 – 11:00
Duchcov – náměstí Republiky 15:00 – 16:00

„Betlémské světlo je symbolem míru, přátelství a klidu a jsem rád, že právě toto poselství mohou skautky a skauti každoročně o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů," popisuje smysl akce Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již po dvacáté osmé. Myšlenka vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do tehdejšího Československa se Betlémské světlo dostalo až po pádu komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Informace o Betlémském světle najdete na www.betlemskesvetlo.cz. Více o teplickém skautingu na www.skautiteplice.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru