Ústí nad Labem - Zdravotní péči pro rekreační i závodní sportovce všech věkových kategorií a různé výkonnosti poskytuje v Ústeckém kraji nové Oddělení sportovní medicíny v ústecké Masarykově nemocnici. Otevřelo se ve středu 14. září.

  • Toto je 360° stupňová fotografie
  • Rozhlížejte se tažením myši či prstem po dotykové obrazovce
  • V mobilním telefonu se rozhlížejte také natáčením telefonu
  • Pokud máte brýle pro virtuální realitu, vložte telefon do nich. Rázem se ocitnete přímo na místě

Oddělení bude poskytovat ambulantní péči, pacienti sportovní medicíny po případných operačních zákrocích budou hospitalizováni na lůžkové části Ortopedického oddělení v budově G. „V případě nového oddělení půjde o komplexní sportovní medicínu. To znamená, že se nebude starat jen o prevenci, ale také následně o pacienty po sportovních úrazech. Oddělení je proto připraveno spolupracovat se všemi odbornými pracovišti jako je chirurgie, ortopedie a další," uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.1409medicinaweb360

Preventivní péči, kterou bude Oddělení sportovní medicíny poskytovat, nehradí pojišťovny. Ceny budou ale mnohem příznivější než na podobných pracovištích třeba v Praze. Příklad? Základní vyšetření přijde na šest set korun proti tisícikoruně v hlavním městě. Komplexní vyjde přibližně na 1300 korun, což je zhruba o sedm stovek méně než v Praze.
Pracoviště bude vybavené tak, aby v budoucnu mohlo i vyjíždět za zájemci, třeba do sportovních oddílů.

„Provoz oddělení lze rozdělit do dvou základních oblastí. První z nich je prevence. Cílem preventivního vyšetření je stanovit individuální limity jednotlivce vzhledem k sportovní aktivitě. Ve spolupráci s Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem bude možné provést úzce specializované sportovně specifické testy pohybových schopností a dovedností jednotlivců i sportovních týmů. Druhou oblastí je pohybový aparát. Pacientům je k dispozici ortopedicko-traumatologická ambulance, včetně ultrazvukového přístroje k diagnostice poranění měkkých tkání. Ambulance je specializována na léčbu kloubních poruch, které limitují sportovce ve sportovní aktivitě," vysvětlil primář Pavel Neckař.

Slavnostní otevření Oddělení sportovní medicíny. Foto: Oldřich Hájek

Prostory pro Oddělení sportovní medicíny v pavilonu T Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem bylo nutné stavebně připravit. Cena za stavební práce dosáhla výše 1,2 milionu Kč. Z investičních prostředků Krajské zdravotní byl za cenu 744 tisíc korun zakoupen ergospirometrický systém BTL CardioPoint CPET od firmy BTL. Nový ultrazvukový přístroj bude pořízen z dotace Ministerstva zdravotnictví ČR, zatím zde pracují se zapůjčeným. Další vybavení oddělení spolu s dalším dlouhodobým drobným hmotným majetkem stálo více než tři čtvrtě milionu korun.

Krajská zdravotní, která v kraji provozuje pět největších nemocnic, zde zároveň spolupracuje s Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Ta bude mít podle Jiřího Nováka například k dispozici výsledky provedených měření a bude je moci vyhodnocovat. „Toto pracoviště je jedním z pracovišť, kde studenti mohou uplatnit své teoretické poznatky, které nabyli studiem na naší univerzitě," uvedl prorektor Univerzity J. E. Purkyně Martin Novák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru