Zhruba stovka stromů v Zámecké zahradě půjde k zemi
Zdroj: www.teplice.cz
Teplice

Teplice - V Zámecké zahradě v Teplicích bude letos ještě v době vegetačního klidu pokáceno zhruba 100 stromů. Všechny tyto dřeviny jsou podle dendrologického posudku, který si město nechalo vypracovat, hodnoceny jako zcela suché nebo odumírající.

V ploše zahrady roste v současnosti zhruba 2030 stromů, které byly vyhodnoceny jako solitérní exempláře, případně jako skupiny. Na základě dendrologického posudku provádí statutární město Teplice v několika posledních letech údržbu i obnovu porostu. Ta zahrnuje kromě kácení havarijních nebo nemocných dřevin, odstraňování dřevin, které utrpěly vlivem výrazných projevů počasí i odborné ořezy dřevin – v roce 2022 jich takto bylo ošetřeno zhruba 80. Další zdravotní a bezpečností ořez dřevin bude v Zámecké zahradě probíhat od června do října 2023.

Po ukončení etap kácení a ořezů bude podle aktuálního dendrologického hodnocení provedena také další náhradní výsadba dřevin, a to v počtu, který z projektové dokumentace vyplyne po konzultacích s památkovou péčí a Národním památkovým ústavem.

Už od 17. století je Zámecká zahrada parkem doporučovaným a vyhledávaným lázeňskými hosty k procházkám a odpočinku. V průběhu historie měnila svoji podobu podle představ majitelů – šlechticů z rodu Clary-Aldringenů a od počátku 19. století je udržována ve stylu anglického parku. I dnes slouží zeleň Zámecké zahrady uprostřed města pro relaxaci lázeňských hostů a obyvatel města a jako živý organismus potřebuje v podstatě neustálou péči.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru