Na rybníku Jaroslav v Proboštově došlo vlivem veder k úhynu ryb
Ilustrační foto: Archiv MO ČRS Teplice
Teplice

Proboštov – Na rybníku Jaroslav v Proboštově se v posledních několika týdnech začaly objevovat mrtvé ryby. Upozornili na ně místní, kteří se tudy vydávají na své procházky. Podle jedné z obyvatelek z nedaleké Dělnické ulice je voda v rybníce navíc silně znečištěná a již delší dobu zapáchá.

Vedení Proboštova kontaktovalo Místní organizaci Českého rybářského svazu Teplice. Předseda, Jan Hromádka, k situaci uvedl, že má souvislost mimo jiné s vysokými teplotami. Poukázal na současný problém s nedostatkem srážek, kdy dlouhotrvající sucho například snížilo přítok čerstvě okysličené vody z potoka, který se do Jaroslavu vlévá.

Dalším faktorem, který přispěl k úhynu ryb,jepodle Hromádky poměrně prudké oteplení všech povrchových vod. „V krátkém čase došlo k jejich prohřátí a tím k úbytku přirozeného kyslíku ve vodě. Na revíru se také vytřela velmi hojně bílá ryba, která navýšila kvantitu osádky a zasáhla do spotřeby kyslíku nezbytného pro život vodních organismů.“

Vzhledem k uvedeným okolnostem nasadili členové rybářské organizace ve spolupráci s místními hasiči techniku a začali vodu provzdušňovat. Použili vodní čerpadla s rozstřikem a kompresory, které vodu okysličovaly. „Došlo i k částečnému odchytu ryb, které byly převezeny do jiných nádrží, aby se zmenšila osádka ryb,“ informoval předseda teplické organizace.

Podle Jana Hromádky se situace na rybníce zlepšila. Aby do budoucna k podobným problémům nedocházelo, chtějí rybáři na tento revír umístit vzduchový aerátor na solární pohon, který bude zajišťovat dostatečné provzdušnění vody. Jan Hromádka současně ocenil všímavost místních obyvatel, bez jejichž upozornění by mohly na Jaroslavu vzniknout mnohem vyšší škody.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru