Moderní otrokáři hledali v Ústeckém kraji opuštěné chudáky na práci v zahraničí. Našli nejméně pět lidí
Ilustrační foto
Teplice

Praha, Ústecký kraj - Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili pět osob z tzv. moderního otroctví. Na akci s krycím názvem ZBOJNÍK policisté spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police.

Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Za tímto účelem měli obvinění vyhledávat občany České republiky ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí. "Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné (u nichž byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádány). Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham," uvádí mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně pět osob - čtyři muže a jednu ženu. Při tom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženu měli obvinění nutit k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb měli dokonce nabízet na internetu.

Ve věci je vedeno trestní stíhání pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí třem obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a zbylým dvěma obviněným tresty od 2 do 10 let.

Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústní na Labem. Všech pět osob bylo vzato soudem do vazby.

Policisté dali zásah i drogovému podsvětí

https://www.youtube.com/watch?v=kl2fgzwXq5Q

Souběžně s touto akcí probíhala realizace kriminalistů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje z týmu TOXI. Na základě rozpracovaných informací a poznatků získaných od kolegů z NCOZ provedli policisté další významný zásah do drogové scény v Ústeckém kraji. Při domovních prohlídkách zajistili 650 gramů pervitinu v různém stádiu výroby, dvě laboratoře na výrobu pervitinu a větší množství chemikálií. V současné době je trestně stíháno 5 osob pro trestný čin „nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“, za což obviněným hrozí tresty odnětí svobody až do výše 12 let. Soudce vzal 3 osoby do vazby.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru