Rekonstrukce zchátralé tvrze je naplánovaná na deset let
Od silnice je vidět hlavní objekt, tvrz. Ve dvoře jsou dvě hospodářské budovy, z nichž jedna už obci slouží
Teplice

Hrobčice – Jedním z největších projektů Hrobčic je rekonstrukce historické tvrze v centru obce. Areál řadu let chátral. Záchrana, omezená nízkým rozpočtem obce, přišla na poslední chvíli.

„Jednu hospodářskou budovu, která sousedí se skateparkem, jsme už z větší části opravili. Dnes v objektu sídlí dobrovolní hasiči a technické služby obce,“ informuje o situaci hrobčická starostka Jana Syslová.

Areál tvrze tvoří tři dochované budovy. Nejvyšší z nich je objekt původní tvrze. Další dvě jsou hospodářské budovy, z nichž jedna už slouží obci. Její rekonstrukce byla podle starostky financovaná z rozpočtu obce v investici ve výši zhruba 4 miliónů korun. „Druhou hospodářskou budovu, kde byly původně stáje a která sousedí přímo s objektem tvrze, v současné době rekonstruujeme.“ Podle Jany Syslové financuje obec opravy s podporou dotace ministerstva kultury, které na ní vyčlenilo finance z Programu na záchranu architektonického dědictví.

2604tvrzkz2

„Prostředky jsou ale velmi omezené. Každý rok do budovy investujeme dotaci ze zmíněného programu, která je ve výši 900 tisíc korun, a stejnou částku dáváme i z rozpočtu obce. Projekt je rozložený do 10 etap na dobu deseti let. Letos bude položená střešní krytina, čímž dokončíme 2. etapu.“ 

Na budovu původní tvrze, která je v havarijním stavu, má obec vypracovaný projekt vytvoření Polyfunkčního centra Hrobčice. „Po nákladné rekonstrukci bude objekt sloužit občanské vybavenosti. Záměrem obce je zlepšit sociální situaci komunity jako celku, poskytnout členům komunity realizaci sociálních, vzdělávacích, kulturních, rekreačních a environmentálních aktivit. V zařízení bude poskytována kombinace komunitních a veřejných služeb,“ přibližuje starostka způsob využití tvrze po rekonstrukci.

2604tvrzkz3

Finanční podpora ministerstva kultury činí podle Jany Syslové 18 miliónů korun. Stejnou částku musí z rozpočtu vyčlenit také obec. Do výběrového řízení na rekonstrukci tvrze se podle starostky přihlásilo šest firem. Vedení obce se rozhodlo zakázku zadat děčínské společnosti STAMO, s nabídkovou cenou 27 388 504,42 korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru