Ledvice – Během roku 2014 zavítaly do uhelných elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech tisíce lidí. Prim opět hrála Elektrárna Tušimice, která přilákala 2 795 zájemců. Do Elektrárny Počerady se vydalo 309 návštěvníků. Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice si prohlédlo 2 438 osob. Malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři přivítala 427 zvědavců a vodní dílo Střekov v Ústí nad Labem navštívilo 1 925 osob. Celkem tak o výrobní zdroje energie Skupiny ČEZ projevili zájem 7 894 návštěvníci z různých míst v ČR i zahraničí. Bylo jich o 948 více než v roce 2013.

Do Informačního centra Elektrárny Ledvice zavítali vloni například i studenti teplického gymnázia. Foto: Ota Schnepp / ČEZ

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za loňský rok 2 438 osob. O ojedinělý virtuální svět klasické energetiky v České republice přitom projevili nově zájem i hledači pokladů. „Zhruba 40 jich s pomocí mobilního telefonu a GPS našlo v rámci geocachingu cestu až k nám, když v okolí hledali takzvanou kešku," poznamenala Jana Muraňská, recepční Informačního centra Ledvice. Tradičními návštěvníky byli podle ní žáci a studenti ze základních, středních či vysokých škol v Bílině, Teplicích, Mostě, Bohosudově, Děčíně, Dubí, Ústí nad Labem, Praze a Krupce.

Do Elektrárny Počerady již po dvacáté přijeli studenti z ČVUT Praha na svou povelikonoční praxi. Tradiční byla i návštěva britských studentů z Nottinghamu, jejichž hostitelem byla přírodovědná fakulta UJEP v Ústí nad Labem a gymnazistů ze Žatce. „Prováděli jsme jak větší, tak i menší skupiny tvořené z rodin i jednotlivců, třeba z nedalekých Loun, ale i Brna, Mělníka, Chraberců či Budyně nad Ohří. Koncem loňského roku k nám také zavítali členové Klubu bývalých přednostů železničních stanic," poznamenala Marie Šlajchová, asistentka ředitele Elektrárny Počerady, u níž se scházejí došlé žádosti o exkurze.

Elektrárna Tušimice díky v polovině roku 2012 skončené komplexní obnově stále prožívá svou návštěvnickou renesanci. Prohlídku zmodernizovaného provozu si tak vloni nenechalo ujít 2 795 návštěvníků, což je o 445 více než v roce 2013. Meziročně zde vzrostl i počet skupin, a to z 98 na 110. Ze zahraničí například přijeli hosté z Černé Hory, Koreje, Dánska či Norska. „Zajímavá byla exkurze z Pákistánu. Její účastníci nám napsali do návštěvnické knihy, že naše elektrárna je jedna z nejhezčích na světě, a to jak v angličtině, tak i v paštunštině," uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického centra v Elektrárně Tušimice. Pochvalná slova psali ovšem i pedagogové. „Musím velice ocenit pana průvodce. Jeho výklad byl fundovaný a vysoce odborný. Z mého pohledu toto byla asi nejlepší exkurze, jakou jsem za 30 let svého kantorského působení absolvoval. Děkuji," kvitoval například Bohumil Kotík z Gymnázia Praha 8.

Malou vodní elektrárnu Želina na řece Ohři si vloni prohlédlo 427 osob, a to jak samostatně, tak i ve skupinách, ať již v rámci rodinných výletů či školních exkurzí. Byli to například studenti Gymnázia Budějovická v Praze nebo Gymnázia ve Frenštátě pod Radhoštěm, vysokoškoláci ze Západočeské univerzity Plzeň, ale také školáci ze základních škol v Kadani a Klášterci nad Ohří.

Vodní elektrárna Střekov na řece Labi se těšila hlavně během Světového dne vody, Dnů evropského dědictví a Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. „V rámci klasických exkurzí pak u nás byli žáci ze základních škol v Ústí nad Labem, Děčíně, Hrádku nad Nisou, Lovosicích, Ploskovicích a Třebenicích, studenti z ČVUT Praha, VŠB - TU Ostrava a z gymnázií v Karlových Varech a Děčíně. Přijeli i členové Klubu českých turistů Atlas z Temelína. Celkem jsme provedli 1 925 osob, což je o 616 více, než v roce 2013," uzavřel sondu do loňské návštěvnosti elektráren na severu Čech Milan Machata, vedoucí vodní elektrárny Střekov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru