V Modlanech uctili památku obětí tragédie na dole Kateřina
Foto: archiv obce
Teplice

Modlany – Každý rok v listopadu se v Modlanech koná pietní akce jako vzpomínka na 15 horníků, kteří v roce 1963 tragicky zahynuli na zdejším dole Kateřina. Tradičně se u tamního pomníku scházejí přátelé a bývalí spolupracovníci obětí důlního neštěstí, aby zavzpomínali na časy, kdy společně fárali. Letošní plánovaný sraz se vzhledem k situaci konat nemohl.

„Současná doba nedovoluje, aby se poslední mohykáni v Modlanech sešli. Přesto jsme na ně nezapomněli,“ uvedl místostarosta Petr Hubený. Obec podle jeho slov zajistila pro všechny dárkové balíčky a rozvezla je každému přímo domů. „Jejich radost a slzy dojetí, byly pro nás největší odměnou,“ popsal reakce pamětníků Hubený.

Podle místostarosty se počet pamětníků tragické události bohužel stále snižuje. V letošním roce jejich řady například opustil Heinz Fassman. „Obec nechce zapomínat na lidi, kteří v životě tvrdou prací něčeho dosáhli. Přestože většina z nich bydlí v okolí, na své Modlany nedají dopustit.“ Vedení obce uctilo v tomto týdnu památku horníků zapálením svíčky a položením věnce u pomníku.

K důlnímu neštěstí, v jehož důsledku zahynulo na dole Kateřina v Modlanech patnáct horníků, došlo 3. ledna 1963. Jak se později šetřením zjistilo, byla při rozsáhlém požáru, který v dole nastal, porušená řada bezpečnostních opatření. Důl, založený v roce 1882, už po této události nikdy neobnovil provoz a byl 30. června 1964 trvale uzavřen. Pomník obětem katastrofy byl v Modlanech odhalený v roce 1996.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru