Patrona Mrzlic, kromě žehnání, přivítal doma i vydatný déšť
O návrat sochy do Mrzlic se zasloužil Spolek na záchranu Sv. Jakuba Většího ve spolupráci s Obecním úřadem Hrobčice. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Mrzlice – V neděli 24. května před 14. hodinou v Mrzlicích lilo. Krátce, ale vydatně. Návštěvníci, kteří se přijeli podívat na slavnostní žehnání sochy sv. Jakuba Většího, které bylo plánované na 14. hodinu, se spěchali ukrýt před lijákem do mrzlického kostela, případně čekali v autech, až se déšť přežene. Ostrý vítr zatím usnadnil práci organizátorům, když částečně strhnul plátno, kterým byla socha zakrytá. Živly se ale naštěstí zklidnily a krátce po 14. hodině mohla slavnostní akce začít.

Barokní socha sv. Jakuba Většího, která pochází z první poloviny 18. století, měla své místo původně ve výklenkové kapli na mrzlické návsi. Je vytesaná z pískovce a měří 140 cm. Dlouho se nevědělo, kde socha patrona obce skončila. Díky svědectví zdejší rodačky Zdeny Paterové a na základě indicií z archivu bílinského arciděkanství byla nakonec vypátraná. Zjistilo se, že sv. Jakub Větší byl několik let uložený ve stejnojmenném kostele v Horní Libchavě u České Lípy.

O návrat sochy se zasloužil Spolek na záchranu Sv. Jakuba Většího v Mrzlicích, ve spolupráci s Obecním úřadem Hrobčice. Socha byla z Libchavy v roce 2017 převezená, zrestaurovaná a posazená na vhodný podstavec. Slavnostní návrat sochy do Mrzlic v neděli 24. května na upravené prostranství vedle kostela zahájila starostka Hrobčic, Jana Syslová s místostarostkou Janou Čapkovou.

Po krátkém, hudebním programu v interiéru kostela se účastníci akce odebrali ven. Obě představitelky obce se ujaly slavnostního odhalení sochy Sv. Jakuba Většího, kterou krátce poté požehnal arciděkan P. ThLic. Marcin Saj z Bíliny.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru