ROZHOVOR: Když do Senátu, tak naplno
Zuzana Schwarz Bařtipánová.
Teplice

Teplicko - Zuzana Schwarz Bařtipánová se v roce 2018 stala historicky první starostkou hornického a dříve lázeňského města Bílina. Nyní je kandidátkou Hnutí ANO do Senátu České republiky za volební obvod č. 32 – Teplice.

První otázka se přímo nabízí. Proč se mladá žena a úspěšná starostka jako Vy rozhodne kandidovat do Senátu?

Přiznávám, že když přišla od kolegů z Hnutí ANO nabídka kandidovat v rámci doplňujících voleb do Senátu, překvapilo mě to. Práce starostky v Bílině mě naplňuje a baví. Ale právě díky svým zkušenostem na městě i z předchozí práce s nezaměstnanými a školami jsem se rozhodla tuto výzvu přijmout. Při své práci totiž stále častěji vnímám, že pro zlepšení života v regionu potřebujeme pomoc i shora, od vlády, poslanců a potažmo i senátorů. Rozhodování však vůbec nebylo snadné, protože pokud něco dělám, tak vždy na sto procent.

Jako jedna z mála kandidátů avizujete již od začátku kampaně, že v případě volebního úspěchu opustíte pozici starostky Bíliny. Domníváte se, že není možné skloubit funkci starostky a senátorky?

Ano, v této otázce jsem měla při svém rozhodování o kandidatuře hned jasno. Nejsem příznivcem kumulace vysokých veřejných funkcí. Práce senátorky, pokud ji člověk chce dělat dobře a s veškerou odpovědností k voličům a svému regionu, je časově i psychicky náročná. Nejedná se pouze o účast na zasedáních Senátu, ale je to i časově náročná práce ve výborech a komisích Senátu, studium návrhů a příprava na jednání, aktivní práce ve volebním obvodě okresu Teplice, a to jak přímo s občany, tak i s institucemi, veřejnými či soukromými. Stejně tak práce starostky, pokud ji chci vykonávat odpovědně, je velmi časově náročná a není tak možné tyto dvě funkce skloubit na plný úvazek. Jsem přesvědčena, že by člověk nutně některou z těchto pozic musel šidit, a to opravdu nechci.


Zuzana Schwarz Bařtipánová

  • Narodila se 24. února 1978 v Duchcově.
  • Vystudovala Regionální a politickou geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze
  • Pracovala 6 let na Ministerstvu pro místní rozvoj na odboru územního plánování, do politiky přišla ze soukromého a neziskového sektoru, kde přes 9 let připravovala a řídila projekty zaměřené na práci s nezaměstnanými, rozvoj vzdělávání a mezinárodní spolupráci veřejných a vzdělávacích institucí.
  • V roce 2018 se stala starostkou města Bílina. V letech 2015–2018 byla ve městě místostarostkou.

Odešla byste z městského zastupitelstva v Bílině úplně?

I nadále bych chtěla zůstat zastupitelkou, případně i neuvolněnou radní, ale to by bylo na koaličním jednání. Ať již z pozice senátorky, starostky nebo zastupitelky vždy budu pracovat pro město, a zejména pro celý náš region. Mým cílem, a s tím jsem šla do politiky, je, aby naše město i celý region vzkvétal a aby se nám tady všem lépe žilo.

Ve vašem volebním programu dominují témata, která trápí většinu lidí a to sociální oblast a vzdělávání. Jak byste chtěla tyto problémy z pozice senátorky řešit?

Senát má právo mimo jiné podávat Poslanecké sněmovně vlastní návrhy zákonů nebo formou pozměňovacích návrhů upravovat návrhy zákonů z Poslanecké sněmovny. Mou prioritou je změna zákonů v oblasti sociální podpory tak, aby byl ukončen štědrý sociální systém bez povinností a společenské odpovědnosti. Chci prosazovat zavedení společenské odpovědnosti za poskytovanou sociální podporu dlouhodobě nezaměstnanými osobami. Sociální pomoc musí být pro zdravé občany v produktivním věku pouze dočasná. Ve společnosti se ztrácí zejména u skupiny dlouhodobě nezaměstnaných pocit společenské odpovědnosti a respektu vůči čemukoliv a komukoliv. Tento pocit se bohužel přenáší i na děti v těchto rodinách, a s tím souvisí často ztráta respektu ke spolužákům, ale i pedagogům ve školách a to nejen ze strany rodičů, ale i samotných dětí. V návaznosti na tyto problémy pak školy musí místo učení a pedagogické práce řešit kromě zvyšující se byrokracie i vulgární a agresivní chování těchto žáků. Je třeba změnit legislativu a sociální práci na městech a obcích, která nyní stojí pouze na dobrovolnosti, na úřadech práce, které jsou odpovědné za proplácení státní sociální podpory a dávek hmotné nouze a na školských zařízeních. Důležité je také udržet děti co nejdéle v systému vzdělávání. Proto navrhuji prodloužení povinné školní docházky z 9 na 11 let, aby i děti, které neukončí základní vzdělání, musely absolvovat speciální navazující obory, aby získaly alespoň nějakou kvalifikaci, a tím zvýšily své uplatnění na trhu práce.

Zadavatel: ANO 2011; Zpracovatel: ANO 2011

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru