Máte zmatek v rouškách? Tady už je nosit nemusíte, vláda přidala další výjimky
Ilustrační foto
Teplice

ČR - Od 25. května bude možné chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Už od úterý však někdo roušky nosit nemusí, například logopedi či účastníci přijímacích řízení. I tady však platí podmínka dodržení rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 osob v místnosti.

Kdo tedy už teď nemusí nosit roušku a u koho povinnost zůstává? Od úterý 12. května ministerstvo přidalo výjimku pro žáky, studenty a účastníky vzdělávání, účastníky přijímacích řízení a členů zkušebních institucí na školách, a také u účastníků státních zkoušek na vysokých školách při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti. Výjimku ministerstvo přidalo také pro osoby ve vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou při vzdělávání nebo poskytování poradenských služeb, stále tu však platí podmínka zachování rozestupu 1,5 metru. Roušku nemusí mít nově ani pacienti a zdravotničtí pracovníci po dobu nezbytně nutnou při poskytování péče. Týká se to například logopedů.

Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dvou metrů. Členů domácnosti se to však netýká. "Řešíme v tomto přechodném kroku situace, kdy lidé jsou osamoceni někde na procházce, není nikdo v blízké vzdálenosti kolem nich. V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano," řekl Vojtěch.

Výjimku v nošení už mají také například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo. Odpovědi na časté dotazy k uvolňování opatření najdete na webu Ministerstva zdravotnictví https://koronavirus.mzcr.cz/uvolnovani-opatreni-co-a-kdy-mohu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru