Epidemiolog: Nemyslím, že by zarážka v Unipetrolu a přítomnost cizinců byli pro region hrozbou
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Litvínov - Ve středu 8. dubna 2020 jednal litvínovský krizový štáb. Účastnil se jej on-line také zástupce Unipetrol RPA, který referoval o připravované zarážce.

Hlavní práce na zarážce začnou podle plánů Unipetrolu RPA 15. dubna, informoval Krizový štáb ORP Litvínov Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za výrobu. Detailně představil veškerá opatření, která v souvislosti se zarážkou, potřebnou přítomností pracovníků, kteří se budou na zarážce podílet, a současnými nouzovými opatřeními Unipetrol zavedl. Členové krizového štábu též vzali na vědomí rozhodnutí Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, které bylo v této souvislosti vyhotoveno, a domluvili s Unipetrolem základní principy spolupráce v době zarážky z hlediska výměny potřebných informací, monitoringu a kontroly dodržování stanovených opatření.

Tři kategorie ubytování

Na zarážku mají do Unipetrolu kromě pracovníků z České republiky také přijet pracovníci ze Slovenska a Polska, dále také například z Nizozemí a dalších zemí Evropy. „Na hranicích pracovníky převezmeme, včetně jejich prohlášení o zdravotní způsobilosti. Případné zastávky budou uskutečněny pouze na čerpacích stanicích Benzina, kde bude vše připraveno pro tuto situaci,“ uvedl Herink ke způsobu dopravy pracovníků do Česka.



Seznam míst, kde budou tito pracovníci ubytováni, poskytne Unipetrol městům a obcím zítra po jednání svého krizového štábu, kdy budou k dispozici již konkrétní informace. „Komunikujeme s těmito zařízeními, zda mají vše potřebné a zařízené. Máme také připravené ubytovací kapacity s přísnými hygienickými opatřeními, kde bychom ubytovali zaměstnance v případě karantény. V případě skutečného onemocnění máme zajištěné ubytování se zdravotnickým dohledem,“ popsal tři kategorie ubytování Herink.

Stravování bude pracovníkům v areálu zajišťovat cateringová služba. Nákupy základních potravin, drogerie a toho, co si běžně lidé nakupují, budou mít pracovníci k dispozici v prostoru areálu, aby byl minimalizován kontakt s občany v běžných obchodech. V Chemparku musí všichni pracovníci nosit ochranné prostředky, společnost jich má zajištěn dostatek včetně desinfekčních prostředků, na vybraných branách jsou termokamery na měření teploty. „Slýchávám, že ti pracovníci, kteří přijedou, nejsou žádní specialisté. Tohle bych rád vyvrátil. Na zdejším trhu nejsou lidé, kteří jsou schopni vykonávat určité úkony v nebezpečném prostředí, k nimž je navíc nutná řada školení a osvědčení. Byť vypadá například výsyp katalyzátorů či čištění některých zařízení jednoduše, že to může zvládnout kdokoliv, není to pravda. Stejně tak počet specialistů s příslušným svářečským oprávněním na speciální materiály v rizikovém prostředí je v Česku omezen,“ upozornil Herink.

Zarážku nejde odložit

Dodal také, že zarážku není možné odložit o několik měsíců: „Plánujeme ji čtyři roky dopředu, dva roky předem je znám termín. Je nutné zajistit revizi tlakových zařízení a spoustu dalších věcí kvůli zajištění bezpečnosti provozu.“

Přístup Unipetrolu k zajištění zarážky za přítomnosti pracovníků z ciziny vyzdvihl i vedoucí protiepidemického oddělení KHS Ústeckého kraje epidemiolog Josef Kočí: „Slovensko má nižší výskyt koronaviru, Polsko srovnatelný s Českem. Nemyslím, že by zarážka a přítomnost pracovníků, kteří se budou na zarážce podílet v okrese se 120 tisíci obyvatel, byla velkou hrozbou. Opatření jsou velmi dobře nastavená a budeme všichni spolu nadále v kontaktu a případně reagovat na vzniklou situaci.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru