Ráno mráz, odpoledne kolem desítky. Takový bude první víkend jara
Čtvrtek byl převážně slunečný. Modrá obloha byla i nad rybníkem Barbora v Duchcově. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Most - Jak meteorologické jaro začalo, tak bude pokračovat. Uplynulé dny toho nabídly vcelku dost, od zatažené oblohy a deště, na horách sněžení, po modré nebe a ranní mrazy. Ve dnech nadcházejících tomu bude podobně.

Čtvrteční jitro bylo v Česku mrazivé, v horských mrazových kotlinách na Šumavě rtuť teploměru spadla až k -18 °C, konkrétně na Březníku. S teplotami pod nulou se potýkal také celý Ústecký kraj. K nejchladnějším místům patřily Doksany, které zaznamenaly -4,9 °C, podobně jako Strojetice u Podbořan, ty v minimu hlásily nějakých -4,5 °C. Rekordy nicméně ohroženy nebyly. Příkladem do Kadaně letošní 5. březen přinesl -2,7 °C, což je sice lehce podprůměrná hodnota (odchylka -0,7 °C), avšak 5. března 1996 Kadaň čelila až -10,1 °C. V ústecké metropoli se tenkrát dočkali -9 °C, v Doksanech -10 °C atd.

S východem slunce ale dorazilo teplo. Kupříkladu Most nad ránem hlásil -4 °C, po poledni 10 °C. Tedy oteplení o 14 °C. Podobně, resp. více méně stejně tomu bylo na řadě dalších míst Ústeckého kraje. Ani v tomto případě se historické záznamy v ohrožení neocitly. Dejme tomu v Ústí nad Labem teplota vystoupala na 8,7 °C, dlouhodobý průměr byl tedy překonán o rovné 3 °C, avšak 13,4 °C z 5. března 1992 zůstalo v klidu.

Zpět do přítomnosti. Co nás čeká a nemine?

PÁTEK 6. BŘEZNA

Po celý den oblačno až zataženo. V noci s deštěm/se sněžením, v závislosti na nadmořské výšce, později srážky jen ojediněle v podobě přeháněk, na horách sněhových, níže smíšených anebo dešťových. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C. Za velkou oblačností bude stát tlaková níže postupující přes Německo a jeho okolí dále k severovýchodu, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Elli. Naštěstí nebude nijak extra hluboká, a tak nehrozí problém jménem silný vítr.

SOBOTA 7. BŘEZNA

Mezi vyplňující se tlakovou níží Ellie a tlakovou výší rozprostírající se od Azorských ostrovů po Německo bude do České republiky proudit vlhčí vzduch ze Severního moře. Opět lze tedy počítat s minimem slunečních paprsků. Nepřekvapí, že se Krušné hory díky severozápadnímu proudění budou potýkat s četnými přeháňkami, sněhovými, v Podkrušnohoří se jako mnohokrát předtím projeví krušnohorský srážkový stín. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN

MDŽ 2020 se ponese ve znamení jihozápadního až západního proudění, jak už tomu bývá cyklonálního charakteru. Ráno a dopoledne to vypadá na pěkné slunečné počasí, bohužel poté se celkem rychle zatáhne. Srážková činnost však moc činná nebude, spíše vůbec než moc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

PONDĚLÍ 9. BŘEZNA

V úvodu nového týdne by se toho ve smyslu povětrnostních podmínek mnoho změnit nemělo. Stejně jako v neděli oceánské západní až lehce jihozápadní proudění, s ním související převážně bílošedá obloha a slabé, opravdu slabé přeháňky, navíc jen ojediněle, jinak řečeno málo pravděpodobné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

Zdá se, že počasí nejbližších dnů bude takové nemastné a neslané. Jak jsou na tom aktuální výhledy?

  • 10. březen: 7 až 11 °C, hodně oblačnosti
  • 11. březen: 10 až 14 °C, hodně oblačnosti
  • 12. březen: 10 až 14 °C (na jihu Moravy 16 až 20 °C), polojasno
  • 13. březen: 4 až 8 °C, hodně oblačnosti
  • 14. březen: 4 až 8 °C, hodně oblačnosti

Mraky, mraky, mraky... Mějte slunce v duši!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru