Krajská zdravotní i v minulém roce dosáhla kladného hospodaření, dále významně investuje a pro rok 2020 zvýší tarifní odměňování svých zaměstnanců
Tisková konference. Foto: Marcela Sklenářová
Teplice

Ústí n. L. - Představenstvo Krajské zdravotní (KZ) na svém jednání 28. února 2020 projednalo a schválilo předložení návrhu dodatku č. 1 ke kolektivní smlouvě, který zejména zajišťuje nárůst zaručené tarifní části mzdy pro každého zaměstnance společnosti o 1 500 Kč měsíčně, odborovým organizacím k projednání v rámci probíhajícího kolektivního vyjednávání. Představenstvo společnosti rovněž vyslovilo souhlas s uzavřením dodatku se všemi 11 odborovými organizacemi působícími u KZ. Po jednání představenstva o tom na tiskové konferenci na ředitelství KZ v Ústí nad Labem informoval novináře jeho předseda Ing. Jiří Novák.

„Na Krajském úřadu Ústeckého kraje proběhla 14. února a 25. února jednání mezi představiteli KZ a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů, na kterých zástupci těchto organizací potvrdili své stanovisko, že pro pokračování sociálního smíru a vedeného sociálního dialogu na úrovni sociálních partnerů je nepodkročitelnou podmínkou tarifní navýšení mezd všem zaměstnancům společnosti o 1 500 Kč měsíčně tak, jak bylo dojednáno na národní úrovni,“ přiblížil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ s tím, že těmto jednáním předcházela jednání zástupců zaměstnavatele se zástupci základních a místních odborových organizací v KZ.

 Tato jednání byla podle jeho slov zahájena 12. prosince 2019 představením změn v oblasti odměňování pro rok 2020, schválených představenstvem společnosti, se snahou zaměstnavatele dosáhnout konsenzu k nastavení motivačního prvku v systému odměňování zaměstnanců společnosti. Strana odborů vyjádřila 23. prosince 2019 své výhrady a protinávrhy, kterými odmítla předložený návrh zaměstnavatele a v průběhu následujícího jednání 17. ledna 2020 předložila návrh dodatku kolektivní smlouvy, kterým požadovala navýšení mzdových tarifů o 2 000 Kč pro nelékařské pracovníky - zdravotnické i nezdravotnické - a o 4 000 Kč pro lékaře. Tento návrh dodatku kolektivní smlouvy byl předložen představenstvu společnosti, které k němu na svém jednání dne 31. ledna 2020 přijalo nesouhlasné rozhodnutí.

„V návaznosti na uvedený vývoj situace, kdy vedení společnosti čelí odbory předloženému požadavku na navýšení mzdových tarifů o 2 000 Kč respektive 4 000 Kč, představenstvo společnosti souhlasilo s návrhem zmíněného dodatku kolektivní smlouvy, který potvrdí navýšení tarifních mezd a dále umožní v případě jeho uzavření garantovat pro všechny zaměstnance společnosti navýšení tarifní, to znamená zaručené části mzdy o 1 500 Kč měsíčně,“ vysvětlil Ing. Jiří Novák. „Se zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů budeme dále jednat 19. března na půdě Krajské zdravotní,“ sdělil předseda představenstva KZ, který spolu s generálním ředitelem KZ Ing. Petrem Fialou a náměstkem pro řízení zdravotní péče KZ MUDr. Alešem Chodackim informovali o hospodaření, významných investičních akcích a plánech na pořízení důležitých nových modalit zdravotnické techniky pro pracoviště v nemocnicích KZ: 

Krajská zdravotní, a. s., v roce 2019 dosáhla kladného hospodaření, předběžný hospodářský výsledek je 4 miliony Kč.

Proinvestovaná částka (pořízený investiční majetek) za rok 2019 dosáhla výše bezmála 865,3  milionu Kč.

Podle investičního plánu počítáme v roce 2020 s celkovým objemem investic 1,12 miliardy Kč, přičemž 727 milionů Kč činí různé dotační tituly, zbývající částka je z vlastních zdrojů.

Významné investiční akce – letos dokončené:

Nové pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici Most

  • Vybudování nového pracoviště magnetické rezonance zapadá do koncepce rozvoje nemocnic KZ a zajištění dostupnosti zdravotních služeb pro obyvatele Ústeckého kraje. Po dokončení projektu v roce 2020 bude pracoviště MR v každé z pěti nemocnic KZ.
  • Celkové náklady téměř 47 milionů korun. Z toho za projektovou dokumentaci a stavební část 12,3 milionu Kč včetně DPH a za pořízení MR a související technologie 34,4 milionu Kč včetně DPH.

    Podobně v uplynulých měsících probíhaly práce směřující ke zprovoznění pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici Děčín.

Zřízení oddělení rehabilitace v pavilonu „T“ Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

  • Celkem 20 lůžek následné rehabilitační péče charakteru odborného léčebného rehabilitačního ústavu. Zázemí terapeutické části, v níž se budou pacientům věnovat ergoterapeuti, logoped a fyzioterapeuti.
  • Nechybí tělocvična s moderním vybavením včetně robotické rehabilitace. Celkové investiční náklady více než 46 milionů Kč včetně DPH. 

Modernizace mamodiagnostického screeningového centra Nemocnici Chomutov

  • Pořízen nový mamografický přístroj Planmed Clarity včetně diagnostické mamografické stanice a dalšího příslušenství v pořizovací ceně 4 416 500 Kč včetně DPH (zahrnuto do projektu Zvýšení kvality návazné péče - Nemocnice Chomutov, o. z., 85 % bude uhrazeno z dotace IROP).

Významné investiční akce – KZ letos představí (stavebně dokončeno):

Pavilon pro centrální operační sály, centrální sterilizaci a anesteziologicko-resuscitační oddělení v Nemocnici Teplice, je stavebně dokončený

Operovat se zde budou cévy, klouby, břišní dutiny a provádět laparoskopické zákroky. Došlo k dostavbě ještě jednoho nadzemního podlaží pro umístění ARO a JIP. Dojde k uvolnění parkovacích míst pro návštěvníky nemocnice přímo v jejím areálu. Financování je zajištěno s využitím prostředků od Ústeckého kraje. Celková cena díla: 180 841 639 Kč včetně DPH + 144 460 763 Kč včetně DPH za přístavbu 3. NP. Na zdravotnickou techniku probíhají veřejné zakázky.

Významné investiční akce – KZ připravuje:

Nový pavilon centrálních operačních sálů včetně JIP a standardních lůžek v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem

  • Výstavba nového pavilonu s operačními sály, oddělením JIP a standardními lůžkovými odděleními. Nový pavilon bude sloužit zejména pro Kardiocentrum, dále pak pro centrální operační sály, KAPIM a oddělení hrudní chirurgie. V současné době probíhá posouzení obdržené projektové dokumentace.
  • Vybraný zpracovatel PD: DOMY spol. s r.o.
  • Náklady na PD dle VZ: 37 530 328 Kč včetně DPH
  • Předpokládaná cena za realizaci: 850 mil. Kč

Nový pavilon emergency vč. COS a JIP v Nemocnici Děčín 

  • Hotová projektová dokumentace (zhotovitel: Atelier Penta, s.r.o., cena: 9 965 560 Kč včetně DPH). Obdrženo stavební povolení včetně nabití právní moci.

Ministerstvo zdravotnictví ČR udělilo Krajské zdravotní statut centra vysoce specializované onkologické péče pro dospělé pro Ústí nad Labem a Chomutov na dobu do 31. 12. 2025.

Komise pro posuzování nových přístrojových technologií kapacit hrazených ze zdravotního pojištění, tzv. přístrojová komise schválila pro pracoviště KZ tři modality:

- PET/CT skener pro oddělení nukleární medicíny Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Chomutov, o. z.,
- Robotický systém pro Neurochirurgickou kliniku Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy Nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.
- Ultrazvukový přístroj pro Kardiologickou kliniku Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy Nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru