Modlanští přispějí k celosvětové snaze o snižování světelného smogu
Jednou z obcí, kde dojde k výměně osvětlení je i Suché. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Modlany – Vedení Modlan rozhodlo o výměně svítidel veřejného osvětlení ve všech obcích Modlanska. Jedním z důvodů, kromě zastaralé a nevyhovující technologie stávajícího osvětlení, je snaha Modlanských přispět k celosvětovému hnutí za snížení světelného smogu. Světelné znečištění, jak se smog občas nesprávně označuje, je problémem, jehož dopady negativně ovlivňují zdraví lidí, zvířat a celkově životní prostředí. Jednou z možností jeho snížení je právě volba vhodného typu veřejného osvětlení.

„Stávající osvětlení je poruchové, napojené na zastaralé vedení a jednotlivá svítidla pomalu odcházejí,“ uvedl k záměru obce starosta Lukáš Bartoň. „Jde nám zároveň o to, abychom přispěli ke snížení světelného smogu v lokalitě Modlanska.“ Vzhledem k tomu, že vedení modlanské radnice plánuje výměnu veřejného osvětlení ve všech svých spádových obcích, mezi které patří kromě Modlan Kvítkov, Drahkov, Suché a Věšťany, půjde o poměrně nákladnou záležitost.

„Předběžný rozpočet projektu Obnova soustavy veřejného osvětlení v obcích Modlanska je vyčíslený na 2,6 miliónů korun. Od ministerstva můžeme získat dotaci ve výši 1,3 miliónu korun v rámci programu Efekt 2020,“ informoval Lukáš Bartoň. Program Efekt vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu na podporu úspory energie a čerpat dotace na jeho základě mohou obce ještě do roku 2021. Modlanští zastupitelé v úterý 11. února schválili odeslání žádosti o dotaci. Podle starosty vypíše vedení radnice výběrové řízení na prováděcí firmu už v březnu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru