Mstišovská obora změní tvář. Vyhořelý zámeček prochází rekonstrukcí
Zámeček prochází obnovou. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Mstišov – Vyhořelý mstišovský zámeček doznává postupně změn v rámci rekonstrukce a do konce roku by mohl být kompletně pod střechou. Mstišovská obora zcela změní tvář. Představitelé Dubí podnikají kroky k vytvoření potřebné dokumentace pro její revitalizaci a rozšíření. Informoval o tom starosta Petr Pípal na posledním zasedání dubských zastupitelů.

Partnerem v realizaci náročného projektu jsou Lesy ČR. „Čekáme na jejich cenovou nabídku. Několik jednání už proběhlo. Máme předloženou studii. Musíme se dohodnout, co bude financovat město a co Lesy ČR,“ poznamenal starosta. Podle záměru má být na 6,5 hektarech vytvořená uzavřená část s voliérami, klecemi, na kterou budou navazovat výběhy pro zvířata. Obora bude mít dva vycházkové okruhy mezi lokalitami Mstišov a Nový Mstišov, směrem ke koupališti. Kromě obnoveného povrchu cest jsou v plánu instalace dětských dřevěných atrakcí, informačních tabulí a odpočinkových míst pro zpříjemnění pobytu návštěvníků. Nová Mstišovská obora by měla mít rozlohu 20-25 hektarů.

Současný stav obory je podle Pípala velmi špatný a kritizují ho i sami návštěvníci. Zvířatům se nedostává potřebné péče, podmínky, v nichž žijí, jsou nevyhovující a údržba areálu je nedostačující. Vzorem pro novou podobu dříve vyhledávaného výletního místa, které by mělo podle starosty získat zpět své renomé, bude Wildpark v Geisingu. Ten představitelé města letos v létě navštívili a zajímali se mimo jiné i o způsob jeho financování.

Petr Pípal je přesvědčený, že řada věcí z německé strany bude přenosná i do praxe správy Mstišovské obory. Zoopark v Geissingu funguje na principu sponzorování každého zvířete. Pojetím má park charakter výletního areálu s odpočinkovými zónami. Zvířata zde mají odpovídající výběhy i péči. „Podařilo se jim postavit neutrální financování. Mají velké množství sponzorů a vybírají vstupné. To bezpečně pokrývá provoz celého parku,“ informoval starosta letos v září, po návštěvě Wildparku.

Město v současné době dolaďuje práce na dokumentaci. Pokud Lesy ČR předložená studie zaujme a rozhodnou se do projektu jít, začnou se podle Pípala narovnávat i majetkové poměry. Lovecký Zámeček Dvojhradí, který v září 2018 vyhořel, spravuje syn majitelky Jiří Novák. Ten projevil zájem odkupu pozemku pod zámečkem, který Novákům nepatří, ale také části pozemku kolem objektu v rozloze cca 3000 m2. To se nelíbí starostovi, podle kterého není důvod, aby Novákovi vlastnili velký prostor kolem zámečku. Majetkové poměry ale budou podle Pípala ještě předmětem dalších jednání.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru