Aktivisté v chladném středečním ránu. Foto: e-deniky.cz
Teplice

Most - Mediální pozornost v úterý získala skupina osmi aktivistů, která v noci z pondělí na úterý vylezla na střechu skrývkového velkostroje na Slatinické výsypce v lokalitě Vršany nedaleko Mostu. Na bagru přečkali noc.

Aktivisté kritizují prodej elektrárny Počerady a výjimku z emisní limitů pro elektrárnu Chvaletice. Vadí jim podle jejich vyjádření, že obě elektrárny vypouštějí toxické emise a emise skleníkových plynů, které způsobují změny klimatu. Rypadlo nebylo v době jejich akce v činnosti. Lidé, kteří jej obsluhují, zůstali kvůli bezpečnosti podle vyjádření těžební firmy v úterý doma. Rypadlo netěží palivo, ale skrývku. Dobývání hnědého uhlí proto není ohroženo. Škody vyčíslí firma později.

V úterý byli u rypadla, které je vidět ze silnice mezi Komořany a Bylany, jak zástupci těžaře, tak policisté, probíhalo vyjednávání. Lidé ale zůstali ve výšce na střeše velkostroje i přes noc.

Skupina, která si říká Against coal, vydala v úterý večer zároveň další prohlášení, kterým reagovala na některé mediální výstupy: "V médiích se šíří fáma, že jsme jako požadavek našeho odchodu z rypadla uvedli rozhovor v České televizi. To ale není pravda. Celý den jsme ochotně odpovídali na dotazy novinářů a novinářek a jsme ochotni odpovídat na dotazy i nadále. Konkrétně s Českou televizí jsme dokonce na její žádost řešili, jak udělat rozhovor odsud z rypadla. Žádný z rozhovorů pro nás ale není podmínkou pro opuštění rypadla. Jak jsme řekli už na začátku: Z rypadla odejdeme až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru