V Újezdečku začne po devíti měsících bezvládí fungovat samospráva
Nový starosta Květoslav Koutník (druhý zleva) při diskusi s občany. Nová místostarostka Pavlína Fišerová druhá zprava. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Újezdeček – Teprve na třetí pokus se podařilo postavit vedení obce Újezdeček. Politická fraška, která tu začala po loňských volbách v nekonečných žabomyších válkách o křeslo starosty, v pondělí 30. září skončila.

Po druhých mimořádných volbách, které se konaly 14. září, se zvolení členové zastupitelstva na rozdělení pozic konečně dohodli. A nic na věci nezměnila ani skutečnost, že bývalý starosta Petr Pokorný podal těsně před ustavující schůzi svoji rezignaci. Podle hlasů některých zastupitelů vyklidil bojiště, respektive svoji kancelář, důkladně a promptně. Jeho místo v sedmičlenném zastupitelstvu zaujal náhradník Radek Březina.

Ustavující schůzi, kterou si v restauraci U Kobyláka nenechala ujít řada místních obyvatel, zahájil z důvodu rezignace Petra Pokorného bývalý místostarosta Josef Žampach. Představil nové sedmičlenné zastupitelstvo, ve kterém jsou za hnutí Pro lepší Újezdeček Květoslav Koutník, Stanislav Molnár, Pavlína Fišerová a Jindřich Kalda. Za Sdružení nezávislých kandidátů pak Ladislav Trojáček, Radek Březina a Lucie Hejlíková. Ta nahradila Pavla Hejlíka, který se vzdal mandátu. Na ustavující schůzi se sešlo jen pět zastupitelů, což ovšem bylo dostačující k přijímání rozhodnutí. Josef Žampach přítomné členy zastupitelstva seznámil se slibem a ti jej postupně složili.

Volba starosty a místostarosty byla na návrh Žampacha veřejná. Do funkce starosty byl navržený a jednohlasně zvolený Květoslav Koutník a místostarostkou obce se stala Pavlína Fišerová. Obě funkce jsou uvolněné. Na programu jednání byla rovněž volba kontrolních orgánů, do kterých se podle nového starosty Květoslava Koutníka rozhodlo vedení obce prozatím zvolit jen jejich předsedy. Finanční výbor tak na základě hlasování zastupitelů povede Jindřich Kalda a předsedou Kontrolního výboru byl zvolený Stanislav Molnár.



„Chceme na první zasedání zastupitelstva zpracovat informaci o tom, jak si obec finančně stojí, abychom měli přehled my i vy,“ slíbil přítomným občanům po úvodních formalitách nový starosta. Zmínil rovněž nutnost zahájit jednání ohledně revitalizace pozemků pro výstavbu rodinných domů a jejich zasíťování. Doba, kterou obec měla na vyřízení potřebných záležitostí v souvislosti se státní dotací se krátí a projekt se kvůli bezvládí, které v Újezdečku trvalo celých devět měsíců, nepohnul kupředu. Květoslav Koutník se přesto domnívá, že by se mohlo podařit všechno stihnout.

V diskusi s občany, která následovala, se ozvaly dotazy ohledně výstavby dětského hřiště, nepořádku u garáží, využití pracovníků na veřejně prospěšné práce, na vybudování chodníku a na další záležitosti, které místní obyvatele zajímají nebo je tíží. Někteří se také informovali na osud restaurace, kterou nikdo neprovozuje. Zazněl návrh na zkvalitnění webových stránek, ale i výtka na zanedbané revize plynových zařízení nebo na celkový nepořádek v obci.

„Jakmile převezmeme agendu a budeme znát stav financí, potom není problém, v případě nějakých rezerv, shánět potřebné dotace,“ uvedl ve své odpovědi Koutník. „Co se týče ničení obecního majetku a nepořádku, vsadíme na osvědčený kamerový systém.“ Starosta v této souvislosti zmínil plánované jednání se starostou Košťan o možnosti spolupráce s tamní městskou policií a informoval rovněž o možnosti vytvoření zvláštní komise. Ta by postihovala rodiče, jejichž děti v obci ničí majetek a dělají nepořádek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru