OBRAZEM: První ročník art festivalu Bílinale odstartoval začátek nové tradice, věří Barbora Větrovská ze spolku Omnium
V choučském kostele. Zleva Sebastian Weise, Ambech a Vendula Fremlová. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Bílinsko – Finissage Bílinale, která se konala v pátek 6. září, udělala symnolickou tečku za letošním prvním ročníkem mezinárodního uměleckého festivalu. Za akcí, která poukázala na možnost oživení opuštěných sakrálních míst, na jejich začlenění do současného dění v obcích a městech a chtěla upozornit na vizi jejich záchrany pro příští generace. Tématem letošního Bílinale byl podle kurátorky Venduly Fremlové Nádech a výdech.

Bílinale se odehrávalo ve třech kostelích na Bílinsku. V kostele Zvěstování Panny Marie v Bílině-Újezdu, v Kostele sv. Kateřiny v Chouči a v Kostele sv. Havla v Hrobčicích. Působivé interiéry památek, které patří od roku 2017 pod správu spolku Omnium, poskytly prostor pro instalace a výtvarná díla celkem deseti umělců z Čech a Německa. Pátečního rozloučení s akcí, prostřednictvím komentovaných prohlídek a hudebního vystoupení, se zúčastnili němečtí výtvarníci Ambech a Sebastian Weise.

Na Finissage dorazila kurátorka výstav Vendula Fremlová z Regionálního muzea v Teplicích a za spolek Omnium Barbora Větrovská. Ta v úvodu koncertu, který letošní Bílinale slavnostně uzavíral v bílinském kostele na Újezdu, poděkovala všem účastníkům festivalu. Prohlásila, že věří v realizaci dalších ročníků a zavedení Bílinale jako nové tradice v této lokalitě. V bílinském kostele pak dostala prostor Žesťová banda, děti ze Základní umělecké školy Evy Randové z Ústí nad Labem, pod vedením Víta Kareše.

Hudebníci různého věku zahrály na žesťové nástroje několik skladeb. Předvedly úžasný výkon, proto organizátory zamrzelo, že jejich vystoupení nepřišlo podpořit více diváků. V Žesťové bandě vystupují děti, které jsou vybírány ze schopnějších žáků žesťového oddělení. Soubor vystupuje na nejrůznějších akcích a žáci později nalézají uplatnění například v orchestru Junior Band, který je pro mnohé ostatní hráče jen vysněnou Mekkou.

Bílinale 2019 definitivně skončilo. Umělci si nyní odvezou své obrazy a instalace, z nichž některé jsou poměrně rozměrné. Tři kostely na Bílinsku, které díky festivalu na několik týdnů ožily, se tak zase na nějakou dobu pro veřejnost zase uzavřou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru