Klíšťová encefalitida: 16 případů v Ústeckém kraji, číslo ještě poroste!
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj – Zatímco do konce června bylo v České republice zaznamenáno 119 případů klíšťové encefalitidy, v červenci přibylo dalších 178 případů. V Ústeckém kraji bylo evidováno 16 případů. Na vině poměrně vysokého počtu nakažených je mimo jiné nízká proočkovanost, která je u nás pouze 25 %.

Případy onemocnění klíšťovou encefalitidou byly letos zaznamenány ve všech krajích České republiky. „Od začátku roku již sedm krajů vykazuje několik desítek případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Počty nemocných klíšťovou encefalitidou se budou v srpnu ještě dále výrazně zvyšovat, a to jak vzhledem k pokračující vysoké aktivitě klíšťat v letním období, tak vzhledem k delší inkubační době nemoci,“ říká MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

„O očkování dětí je větší zájem než u dospělých, proto jsme rádi, když současně přesvědčíme i rodiče, aby se nechali naočkovat, protože riziko závažného průběhu onemocnění a možných následků je v jejich případě větší,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy.

Očkování je přitom možné zahájit v průběhu celého roku. Při tzv. zrychleném očkovacím schématu lze očekávat dostatečnou ochranu proti klíšťové encefalitidě již 14 dní po druhé dávce.
Důležité je nejen očkování, ale také přeočkování, které je nutné po 3 až 5 letech. Zatímco při základním očkování jsou potřebné tři dávky, k přeočkování je nutná pouze jedna dávka vakcíny. Na první přeočkování dle průzkumu přitom dorazí a svou ochranu správně prodlouží pouze každý čtvrtý z nás.

Co je to klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida je onemocnění způsobené nejčastěji přisátím klíštěte infikovaného virem klíšťové encefalitidy. První fáze onemocnění připomíná chřipku a projevuje se bolestí svalů, slabostí a zvýšenou teplotou. Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení. Virová nákaza, na kterou neexistuje lék, může mít trvalé následky, jako jsou obrna končetin nebo porucha sluchu. Každý desátý pacient trpí též až několik měsíců poruchami koncentrace, paměti a spánku. Nemoc může vést až ke smrti.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru