Najděte ve skříních svetry! Po studené frontě přijdou studená rána, teploty klesnou pod 10 °C
Teplejší oblečení se teď bude hodit. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Během pondělka přes střední Evropu od západu postupovala zvlněná studená fronta, za kterou nejen na území České republiky začal proudit chladnější vzduch, původem až z Arktidy. Od nedělního do pondělního večera u nás napršelo přes 45 mm srážek, v neděli byl maximální srážkový úhrn naměřen v Plzni a Železné Rudě, a to 17 mm, v pondělí potom v Terešově u Rokycan a ve Vyšším Brodě, a to 26 mm.

V úterý 13. srpna bude pokračovat příliv méně teplého a na vlhkost bohatšího vzduchu z Atlantického oceánu, a tak se celodenního azura nedočkáme. V ranních hodinách, po přechodu zvlněné studené fronty, se sice přechodně vyčasí na jasno až skoro jasno, posléze ale dojde k přibývání oblačnosti na polojasno až oblačno a možná, v Krušných horách dost možná se objeví nějaká ta přeháňka. K večeru se množství oblačnosti nízkého a středního patra zminimalizuje, oblačnosti vysokého patra naopak zmaximalizuje. Podmínky pro pozorování hvězd tedy nebudou zrovna snové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

Ve středu 14. srpna se nad Česko od jihozápadu zatoulá prostorově skromně řešená oblast vyššího tlaku vzduchu, v důsledku čehož se dočkáme v zásadě identického počasového scénáře jako o den dříve. Čili zpočátku, konkrétněji definováno mezi 7. až 10. hodinou, plus minus několik desítek minut, jasno až skoro jasno, poté po dobu asi 7 až 9 hodin polojasno až oblačno, povětšinou to druhé, a nakonec zase jasno až skoro jasno. Tentokrát se tím pádem na náruživé pozorovatele hvězd usměje počasové štěstí. Odpoledne především v Krušných horách opět nepřekvapí přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo celkem skromných 17 až 21 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 13 až 9 °C.

Čtvrtek 15. srpna si z větší části podmaní ona nenápadná tlaková výše, k večeru a večer pak návrat zonálního neboli západního oceánského proudění. Kdo má rád teplo až vedro, bude muset zamáčknout další slzu. Noc a jitro se ponese ve znamení malé oblačnosti, pomineme-li mraky vysokého patra, po poledni se ke slovu dostane frontální systém, jenž k nám, jako obvykle, dorazí z Německa. Čtvrteční den proto bude převážně oblačný, po obědě i možná trošku uplakaný (nic víc než slabší přeháňky čekat nelze). Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 11 až 7 °C, tudíž otužování zdar!

Jak by to mohlo vypadat o víkendu?

  • Pátek: ráno 15 až 11 °C, přes den 21 až 25 °C, polojasno/oblačno
  • Sobota: ráno 12 až 8 °C, přes den 22 až 26 °C, polojasno/oblačno
  • Neděle: ráno 16 až 12 °C, přes den 22 až 26 °C, polojasno/oblačno

Momentálně se zdá, že v podobném duchu se ponese i celý zbytek srpna, tedy meteorologického léta i prázdnin. Jinak řečeno pravděpodobnost další vlny veder je stále menší a menší. Že by zase až příští rok? (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru