REPORTÁŽ: Za zdmi věznice i venku. Jak splácejí svůj dluh vůči společnosti odsouzení v Ústeckém kraji?
Odsouzený Robert šije plyšové hračky pro děti. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Ústecký kraj – Procházíme několik dveří, podstupujeme prohlídku jako na letišti. A jsme uvnitř. Okolo nás je pětimetrová zeď, střežený koridor a ploty s žiletkovými dráty. Věznice Bělušice. Dostáváme zvláštní pozvání od Vězeňské služby ČR, abychom se krátce seznámili s jejich pěti věznicemi v Ústeckém kraji a charitativními i pracovními aktivitami odsouzených. A v rámci zvláštního programu pro novináře můžeme nahlédnout i do střežených prostor.

„Snažíme se ukazovat realitu toho, jak to vypadá, jak zde pracuji lidé, co zde dělají, jak se pracuje s odsouzenými i jaké různé profese zde jsou zastoupené mezi zaměstnanci,“ říká k pozvánce do věznice mluvčí vězeňské služby Petr Kučerová.
Když přejdeme dvůr, na kterém míjíme hřiště a venkovní posilovnu, vcházíme do jedné z ubytoven v bělušické věznici, kde je nyní dohromady 670 odsouzených. Pořídit jakékoliv záběry venku je zakázané, zato uvnitř ve vymezeném prostoru již můžeme vyndat kamery a fotoaparáty. V cele s palandou a jednou postelí stojí uprostřed věc, kterou byste asi nečekali. Stůl s elektrickým šicím strojem. Vězeň Robert na něm vyrábí plyšové hračky pro děti, šil i čepičky pro novorozence v mostecké nemocnici. „Hračky navrhuji sám. Spoluvězni mi pomáhají se stříháním látky,“ říká. V ruce má dokončeného sloníka. Na posteli jsou vystavené další povedené hračky. Materiál věznice většinou dostává jako dar. „Rozdali jsme takto už stovky hraček a čepiček,“ říká ředitel Věznice Bělušice Roman Mišák.

1206veznicebelusicevyrobky

Některé výroby odsouzených v Bělušicích. Foto: Oldřich Hájek

Ve věznici je velmi silná asijská komunita, díky té vznikají různé výrobky z pedigu. To je přírodní materiál, ze kterého se „pletou“ různé nádobky, košíky i okrasné předměty. Z Bělušic ale putují k dětem i další věci, třeba figurky do loutkových divadel. Věznice spolupracuje i s městem Most. Díky odsouzeným má nový nátěr plot okolo nádrže Benedikt. A nezapomíná se ani na okolní obce a místní Bělušice.

V Teplicích vyráběly ženy obvazy pro malomocné

Takzvané extramurální aktivity, tedy ty, které se odehrávají za zdmi věznice, ale nejsou pro každého. Takový vězeň je pečlivě vybraný. Ať již jde o zaměstnání ve firmě mimo areál věznice, či veřejně prospěšné práce. „Podobné aktivity vězni vítají. Zaplní svůj čas, udělají službu pro veřejnost, ale také sbírají „body“ pro podmínečné propuštění,“ říká ředitel Vazební věznice Teplice Petr Blažek. I v Teplicích se zapojují do charity. Tamní ženy například vyráběly obvazy pro malomocné do zemí třetího světa.

Další věznicí v Ústeckém kraji jsou Litoměřice. I tato je vazební. Jak pomáhají tam? „Zaměřujeme se na extramurální aktivity v okolních obcích. Pomáháme opravovat hrad Kalich, nejvíc akcí jsme měli v Terezíně na opravách opevnění,“ vybírá ze seznamu akcí ředitel Otakar Hamerník.

1206veznicereditele

Ředitelé pěti věznic v Ústeckém kraji. Foto: Oldřich Hájek

Na Chomutovsku mají Věznici Všehrdy, kde je i oddělení pro mladistvé. „Účastnili jsme se například akce Ukliďme Česko, spolupracujeme se soudem na rekonstrukci či stěhování. Vrátit se na toto místo s pozitivním přístupem může být pro odsouzené vhodné,“ naráží na skutečnost, že právě chomutovský soud některé muže za mříže poslal, ředitel této věznice Alexandr Vidlák.

Zručné truhláře mají ve věznici v Novém Sedle na Žatecku. Vyrábějí upomínkové předměty pro partnerská města Žatce, jejich dílem jsou prodejní stánky na žateckém náměstí, zastavení na naučných stezkách či volební zástěny. „Odsouzení tuto práci dělají bez nároku na odměnu,“ připomíná při prezentaci aktivit novinářům ředitel Věznice Nové Sedlo Miroslav Špalek. Kdo si práci zadá, dodá jen materiál. Vězni pod vedením vychovatelů jej potom zpracují. Tamní odsouzení také například vyrobili věrnou kopii lavic do kaple v Čeradicích. Ženy ve vzdálené součásti věznice v Drahonicích zase třeba uklízely cestu před nedalekou rozhlednu.

„Kolikrát odsouzenému zprostředkujeme pro něj zatím neznámou emoci někoho obdarovat. Nese si pak do života, že nejde jen loupit a brát, ale může také dávat. Můžeme tak měnit hodnotový systém odsouzených,“ dodává Petr Blažek, ředitel teplické vazební věznice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru