Návštěvníky Zámecké zahrady zaujaly pletařky, které štrikovaly šály a čepice
Tři z šesti pletařek letošního veřejného pletení. Foto: archiv Hany Machové
Teplice

Teplice – Pletete? Nemyslíme páté přes deváté, ale šály, čepice, svetry, či podobné kousky? Zavíráte se vyzbrojené jehlicemi doma do svého koutku a tam trávíte se svými klubíčky celé hodiny? Potom právě pro vás a ostatní pletařky byl v roce 2005 ustavený Světový den pletení na veřejnosti. Koná se každý rok, vždy druhou sobotu v červnu. V Teplicích akci iniciovala Hana Machová, která pletení na veřejnosti pořádá pro teplické pletařky od roku 2017.

„Akce se koná v Zámeckém parku u Zahradního domu. Tentokrát se tady sešlo 6 pletařek, některé s jehlicemi, některé s háčkem a nezbytnými klubíčky,“ informuje Hana Machová o letošním ročníku. Účastnice akce nejenom pletly na veřejnosti, ale vystavily v parku i ukázky svých prací. K vidění bylo pletené a háčkované oblečení, ale i praktické doplňky. „Světový den pletení na veřejnosti se sice koná druhou sobotu v červnu, ale my jsme si ho v Teplicích o den posunuli a pořádáme ho v neděli. Chceme se u pletení kochat poslechem hudby z nedělní Malé Paříže,“ vysvětlila Hana Machová.

Světový den pletení na veřejnosti, World Wide Knit in Public Day, (WWWKIP) vznikl v roce 2005 z iniciativy Danielle Landes. Ta chtěla pletařky, které se svým koníčkem tráví hodiny o samotě, více sdružit. Jak uvedla, někdy vedle sebe žijí vášnivé pletařky a jedna o druhé nevědí. Přitom u pletení je možné si popovídat a prožít pěkné chvíle s ostatními. Pletení na veřejnosti má ukázat, že pletení patří ke společenským činnostem. WWWKIP se postupem času stalo největší pletařskou akcí na světě, kterou v řadě měst organizují každoročně nadšení dobrovolníci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru