Veřejné čtení jmen obětí holocaustu se v Teplicích konalo poprvé
Účastníci se ve čtení střídali po jednotlivých blocích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Na Mírovém náměstí v Teplicích se ve čtvrtek 2. května konalo Veřejné čtení jmen obětí holocaustu. Celorepubliková akce se uskutečnila v Teplicích letos poprvé A přestože byly podle jednoho z organizátorů informovány všechny místní školy, zájem z jejich strany byl téměř nulový. Akce se zúčastnili pouze žáci ze Základní školy Buzulucká. Seznamy jmen četla zhruba dvacítka dobrovolníků. Mezi nimi i náměstek teplického primátora, Jiří Štábl.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu se konalo u fontány za domem kultury. Ve čtení se tady střídali přihlášení i náhodní účastníci. Akce začala ve 14 hodin. Konec byl plánovaný na 15.30, ale končilo se později. Ani tak se podle jedné z účastnic, Jany Jiruškové, nepodařilo přečíst všechna jména. „Osobně jsem četla osmkrát a musím říct, že to bylo poměrně náročné.“ Hana Kolmanová, která se akce rovněž zúčastnila, nám řekla: „Když čtete nahlas jméno oběti, která zemřela třeba v osmnácti letech, je to velmi hluboký prožitek. Mnohem víc si uvědomíte hrůzy války a všech zbytečných obětí.“

0405cteni1

Veřejného předčítání jmen se zúčastnil i náměstek teplického primátora Jiří Štábl. Foto: Ilona Kaulfuss

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu se pořádá v České republice už od roku 2006. Akci iniciovala Česká unie židovské mládeže. Ke čtení se může připojit kdokoliv a projevit tak úctu lidem, kteří se stali obětmi rasového stíhání za druhé světové války. Akce se poprvé konala v Praze. Postupně se k ní připojovala ostatní města a letos se veřejné čtení konalo v celkem 22 městech republiky. Novými městy, které se k akci připojily, byly kromě Teplic i Karlovy Vary, Mikulov, Nýrsko a Prostějov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru