Budou Vánoce na sněhu, nebo na blátě? Při pohledu na teploměr vám to bude jasné
Ilustrační foto
Teplice

Ústecký kraj - V posledních letech bylo sněhobílých Vánoc pod horami jako šafránu, vlastně ještě méně. Otázka zní: Jak to bude letos? Předešlé dny chladné byly a v pondělí ráno byl poprašek k mání i v nížinách, přičemž v Krušných horách se výška sněhové pokrývky pohybovala až okolo 25 cm.

Vánoce jsou ale až za necelý týden a do té doby se situace změní. Hodně. Nechoďme kolem horké kaše: Již poměrně dlouhou dobu numerické modely počítají s tím, že o letošních Vánocích bude teplo, podobně jako o těch loňských. Nyní už to začíná být jisté – příští úterý zimě rozhodně patřit nebude. Naopak, zdá se, že Štědrý den ovládne čerstvé oceánské západní proudění, které by regionu mohlo dopřát až 13 °C. Pro tuto chvíli je nejpravděpodobnějším scénářem to, že se přes den teploty vyšplhají na 8 až 12 °C.

Na přesnou předpověď na Vánoce je ještě čas, věnujme se nyní nejbližším dním.

V úterý 18. prosince se v českém vzdušném prostoru na chvíli ukáže tlaková výše migrující ze Švýcarska kamsi do neznáma, ve večerních hodinách už díky počínajícímu vlivu obsáhlého pole nižšího tlaku se středem nad severním Atlantikem povane jihozápadní vítr. V nočních a nejspíše také ranních hodinách bude zataženo nízkou oblačností, posléze, ukáže-li se trocha štěstí, se vyčasí, v opačném případě celodenní šeď. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty mezi -1 až 3 °C, ráno v minimu -4 až 0 °C.

Ve středu 19. prosince od rána až do večera cyklonální jihozápadní proudění – nonstop přítomnost nízké inverzní oblačnosti rozhodně nepřekvapí. Srážkové úhrny zaznějí prázdnotou stejně tak jako ty úterní. Nejvyšší odpolední teploty mezi -2 až 2 °C, ráno v minimu -4 až 0 °C.

Čtvrtek 20. prosince nabídne oblačnou až zataženou oblohu, avšak se srážkami také pošetří. Nejvyšší odpolední teploty mezi -2 až 2 °C, ráno v minimu -4 až 0 °C.

Závěrem předběžný výhled do budoucna:

  • 21. prosinec: přes den 1 až 5 °C, ráno -2 až 2 °C
  • 22. prosinec: přes den 5 až 9 °C, ráno 0 až 4 °C
  • 23. prosinec: přes den 4 až 8 °C, ráno 0 až 4 °C
  • 24. prosinec: přes den 8 až 12 °C, ráno 6 až 10 °C
  • 25. prosinec: přes den 3 až 7 °C, ráno -1 až 3 °C
  • 26. prosinec: přes den 1 až 5 °C, ráno -2 až 2 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru