Město začne vyjednávat o odkupu koupaliště v Zámecké zahradě
Vstup do areálu. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice - Vykoupení pozemků na bývalém koupališti v Zámecké zahradě bylo jedním z bodů pondělního zasedání teplických zastupitelů. Vedoucí oddělení majetku města Zdeňka Popelková přednesla návrh radních, nabídnout stávajícím majitelům za odkup 6,3 milionu korun. Zastupitelé návrh schválili.

Záměrem města není obnova funkce koupaliště. Vzhledem k současným technickým a hygienickým požadavkům, jak upozornil primátor Hynek Hanza, už nelze s touto variantou počítat. „Termální rozvod nefunguje a ten současný sotva stačí zásobit Aquacentrum. Na bývalém koupališti fungovala technologie tak, že se špinavá voda vypouštěla do Zámeckého rybníka.“

O navrácení areálu usiluje město v kontextu celého parku, kdy by cizí vlastnictví jedné jeho části mohlo v případě budoucích projektů působit problémy. Nové koupaliště bude zbudováno v lokalitě Nová Ves, Kudlich.

Současní majitelé areálu bývalého koupaliště Zámecká zahrada jsou dva. Manželé Soňa a Miroslav Gärtnerovi, kteří ve společném jmění manželů vlastní významnou část pozemků, včetně bazénu a technických staveb. Zbývající část směrem k Hornímu zámeckému rybníku patří rovným dílem ing. Martinu Baierovi a ing. Radovanu Baierovi.

Předmětem debaty zastupitelů se stala odhadní cena, vypracovaná pro současné majitele. Ta totiž několikanásobně převyšuje nabídku města a dostala se k částce cca 25 miliónů korun. Zatímco odhad vypracovaný pro město je zmíněných 6,3 miliónu. Podle zastupitele Jakuba Mráčka lze tyto diametrálně rozdílné odhady brát jako krajní limity ceny. „Cena obvyklá je tedy někde mezi tím.“ Mráček upozornil, že zastupitelstvo může ze zákona reflektovat pouze cenu, která je obvyklá v místě a čase.

Schůze zastupitelů se zúčastnil jeden z majitelů areálu koupaliště, Miroslav Gärtner. Ke zpochybnění požadované ceny uvedl, že 6 milionů byl odhad někdy před šesti lety. „Myslíte si, že hodnota pozemků v Zámecké zahradě klesá? Naopak. Každý rok stoupá.“ Jak Gärtner dodal, areál dnes zhodnocují i nové stavby, jako je například rodinný dům. Primátor Hynek Hanza zareagoval: „Vy jste ty pozemky tenkrát koupili za milión a půl. Za cenu tehdy obvyklou, reálnou, kupní.“ Podle primátora je současný požadavek majitelů na cenu za pozemek s jedním rodinným domem a několika ruinami nepřiměřený.

Zastupitel Jaroslav Kubera prohlásil, že podobná nařízení a zákony, jako je cena obvyklá, brzdí rozhodování samospráv a komplikují jejich práci. „Není to o ceně obvyklé, je to o nás. Stanovíme maximální cenu, kterou za to chceme dát a tím to končí.“ Jak dodal, není proč spěchat a na každý obchod musejí být dva.

Koupaliště Zámecká zahrada bylo postaveno v roce 1932 firmou Lederer a Bloch na celkové ploše 13783 m2. Jeho výhodou byla termální voda, která si udržovala teplotu 22 °C. Areál koupaliště, usazený v nádherném parku, byl velmi oblíbeným místem. Návštěvníci zde měli k dispozici bazén, desetimetrovou skokanskou věž, dvě brouzdaliště pro děti, převlékárny a restauraci. Od osmdesátých let koupaliště pomalu chátralo. V roce 1996 bylo pro veřejnost uzavřeno a v roce 1999 město areál prodalo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru