Básnířka má na svém kontě kromě nové sbírky i Cenu Josefa Vavrouška
Věra Bartošková u barokní sochy Nike od Matyáše Brauna v Knížecí zahradě duchcovského zámku. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – Věra Bartošková z Duchcova se už léta angažuje v ochraně přírody a památek na severu Čech. Významnou měrou také usiluje o zachování zámku Jezeří, který se pro ni stal srdeční záležitostí. V polovině letošního roku za svoji celoživotní činnost v lokalitách zasažených důlní činností získala při slavnostním ceremoniálu ve Valdštejnském paláci v Praze Cenu Josefa Vavrouška. Ta se uděluje každoročně za významný celoživotní přínos nebo mimořádný počin v oblasti životního prostředí.

Věra Bartošková se narodila a žila v Praze, kde také vystudovala filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Na sever se přistěhovala až po svatbě. „Měla jsem ke krajině a k přírodě vždycky blízko. Její stav v severních Čechách, v době, kdy jsme sem začali jezdit s mým otcem, byl žalostný. Největším šokem pro mě bylo vidět umírající lesy v Krušných horách. Později, když už jsem tady žila, mě výrazně oslovil osud zámku Jezeří. Založili jsme s manželem a několika odborníky společnost na jeho záchranu,“ říká stručně ke své činnosti Věra Bartošková. A jak dodává, boj o Jezeří stále ještě neskončil.

Věra Bartošková je známá básnířka, publicistka a novinářka. Do Duchcova přišla za svým manželem, novinářem a historikem Pavlem Koukalem v roce 1974. Založili Společnost přátel města Duchcova a začali pořádat akce na podporu ekologie a ochrany zdejší krajiny, zatěžované důlní činností. Mezi nejznámější projekty patřilo například sympózium Vznášení nad krajinou.

Bartošková působila dlouhá léta jako novinářka. Pracovala v redakci teplického Směru, v Teplické revui, v Severočeském deníku a krátce i v Severočeské revui, kterou spoluzakládala. Vydala řadu samostatných básnických sbírek, z níž poslední, s názvem Stíny světla, vyšla letos. Její poezie je zastoupená i v několika sbornících a na kontě má také tituly literatury faktu, jako byl třeba Duchcovský poklad v Lahošti.

Cena Josefa Vavrouška je udělovaná od roku 1996. Za jejím zrodem stála Nadace Charty 77, která cenu udělovala od roku 2005 společně s Nadací Partnerství. Od roku 2014 spadá přidělování ceny už jen do kompetence Nadace Partnerství. Cena vznikla na počest předního českého ekologa a ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou v horách na Slovensku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru