VIDEOREPORTÁŽ: Trénink, ostrý zásah i společné vaření. Strávili jsme celý den s hasiči na nejnovější stanici v Trianglu
Den s hasiči ze stanice Bitozeves. Foto: Michal Hrdlička
Teplice

Bitozeves - Jak vypadá den profesionálních hasičů na nejnovější požární stanici v průmyslové zóně Triangle mezi Žatcem, Mostem a Chomutovem? Díky jejich vstřícnosti jsme s nimi mohli strávit podstatnou část směny. A přinášíme videosestřih i bohatou fotogalerii.

O vznik požární stanice Bitozeves (hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, územního odboru Žatec) se zasloužil především Ústecký kraj a firma Nexen, jejíž výrobní haly se nachází v průmyslové zóně Triangle. Zde společnost plánuje skladovat zhruba 600 000 pneumatik, čímž oblast vystavuje vysokému stupni požárního nebezpečí. Jelikož byly tehdejší profesionální jednotky v příliš velké dojezdové vzdálenosti (Žatec i Chomutov zhruba 20 minut), bylo nutné vytvořit stanici novou. Tuto povinnost, zřídit novou profesionální jednotku, upravovala i dohoda se státem. Nejnovější stanice našeho kraje zahájila svůj provoz 9. dubna tohoto roku.

Jelikož se jedná o opravdu moderní stanici, můžeme vidět, že všechno vybavení ještě voní novotou. Kromě garáží zde můžeme najít šatny, ložnice, kvalitně vybavenou posilovnu, stejně jako kuchyň, společenskou místnost či místnost školicí.

Sbor čítá přibližně tři desítky příslušníků, kteří jsou rozděleni do tří směn, které se v pravidelných intervalech střídají po 24 hodinách. Každá ze směn se pak dělí na dvě družstva, přičemž jedno družstvo je vždy připraveno na zásah, který by se týkal speciálně hrozeb z Nexenu, druhé se pak zaměřuje na plošné pokrytí hrozeb ve spádové oblasti.

Každé ráno v 7 hodin nastupuje nová směna, která nahrazuje předchozí. Členy této směny čeká zasloužený odpočinek trvající zpravidla dva dny. Nové směně jsou rozděleny funkce a je předána technika, u které se kontroluje funkčnost. Následuje porada, při které je probrán plán aktuálního dne. V pátek je to například zkouška práce s novým technickým vybavením, údržba vozů a technických prostředků. V poledne následuje oběd, který si směna sama připravuje. Odpolední program zahrnuje odbornou přípravu, která je pro každou směnu individuální. V době naší návštěvy to byla teoretická příprava a následná praktická zkouška práce s novým přístrojem na výrobu hasební pěny, dále také školení dokumentace zdolávání požáru společnosti Nexen.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=IHZvLEQ1gks

Avšak tuto činnost může kdykoliv narušit požární poplach, který je jednotce vyhlašován jak světelně, tak zvukově, po celém areálu stanice. Směna dostane přesné pokyny, o jaký typ události se jedná a s jakou technikou má družstvo vyjet. Jednotka musí v případě ostrého výjezdu opustit stanici do dvou minut od vyhlášení poplachu.

Část dne je také vyhrazena pro fyzickou přípravu, kterou můžou příslušnici strávit v, buď již zmíněné posilovně, na venkovním hřišti, či lezecké stěně. Na lůžku mohou trávit dobu od 23. hodin do 6. hodiny ranní. I v tuto chvíli mají ale stále pohotovost, během které musí být připraveni odvrátit nebezpečí v co nejkratší možné době.

Fotogalerie

  • Autoři: Andrea Řepková, Michal Hrdlička
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru