Teplice rozezní slavnostní koncert Nádech věčnosti
Fotografie z průběhu uvedení oratoria. Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Co se chystá

Teplice - Druhé slavnostní uvedení oratoria Nádech věčnosti k poctě svaté Ludmily zazní v pátek 29. října v koncertním sále Domu kultury v Teplicích.

Speciálně pro letošní svatoludmilské jubileum ho složil mladý, oceňovaný teplický autor Jan Zástěra, mimo jiné dirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Koncertní provedení zazní v podání Severočeské filharmonie Teplice a sólistů Národního divadla v Praze.

V letošním roce uplynulo 1100 let od násilné smrti svaté Ludmily, první historicky doložené ženy, která stanula v čele nejstaršího českého státního zřízení. Zcela nové oratorium, které líčí její osudy a zdůrazňuje význam jejího odkazu pro současnost, složil Jan Zástěra speciálně pro tuto příležitost. Rozsáhlá, dramatická a slavnostní kompozice bude realizována pod taktovkou autora Severočeská filharmonie Teplice a sólistů Národního divadla v Praze – Lucie Hájkové jako kněžny Drahomíry, Jaroslava Březiny jako knížete Václava, Jiřího Brücklera jako knížete Boleslava a Jiřího Hájka jako Jarmila.

Uvedení v Teplicích je výjimečné. „Poté, co bylo oratorium uvedeno ve světové premiéře ve Vladislavském sále Pražského hradu, se vrací do města, kde vznikalo, kde se rodilo jeho libreto i hudba,“ podotkl Petr Šíla, předseda Trautzlovy umělecké společnosti, která koncert spolupořádá.

„Tato velkolepá kulturní událost v sobě nese nejen vědomí národní pospolitosti, nýbrž i mystično a duchovno vycházející z osobnosti svaté Ludmily. Jsem rád, že můžeme v Ústeckém kraji jako jediní hostit takto významný koncert,“ říká hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

„Oratorium nakonec není jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivosti a zodpovědnosti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na Pána Boha, a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní,“ uzavírá autor oratoria Jan Zástěra.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru