Vyrazte o víkendu na mašinky! Železniční depozitář v Chomutově zahajuje sezónu
Zdroj: Železniční depozitář v Chomutově
Co se chystá

Chomutov - Národní technické muzeum zahajuje v pátek 5. června novou návštěvnickou sezónu v Železničním depozitáři NTM Chomutov. Ten je pro návštěvníky otevřen až do 1. listopadu 2020 vždy od pátku do neděle od 9 do 17 hodin.

Pro letošní rok, kdy uplyne 150 let od příjezdu prvního vlaku do Chomutova, připravilo Národní technické muzeum výstavu „Chomutov ve století páry“, a připojuje se tak k oslavám tohoto výročí. Při příležitosti Mezinárodního dne dětí nabízí Národní technické muzeum od 5. 6. do 7. 6. 2020 vstup do Železničního depozitáře dětem zdarma.

Železniční sbírka NTM

Národní technické muzeum spravuje největší státní sbírku kolejových vozidel v ČR. Mimořádná a rozsáhlá sbírka ve správě NTM dokumentuje technický vývoj železničních vozidel od druhé poloviny 19. století do současnosti.

Právě v Železničním depozitáři NTM Chomutov mohou zájemci v rámci sezónního zpřístupnění zhlédnout většinu železniční sbírky Národního technického muzea. Zůstane tomu tak i po otevření Muzea železnice a elektrotechniky v Praze na Masarykově nádraží, kde se v roce 2028 dočká vystavení pouze část rozsáhlé sbírky.

„Železniční depozitář NTM Chomutov je pro nás nesmírně cenným areálem, a to jak z hlediska uložení mimořádných sbírkových předmětů, tak i jako jeden z našich objektů přístupných návštěvníkům. Jsem rád, že díky Železničnímu depozitáři Chomutov a Centru stavitelského dědictví Plasy může být Národní technické muzeum aktivní i mimo hlavní město Prahu,“ řekl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea.

150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku připomíná nová výstava i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy

Nesmírně zajímavou historii železniční dopravy v regionu připomene výstava „Chomutov ve století páry“. Národní technické muzeum ji připravilo ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově a Oblastním muzeem a galerií v Mostě při příležitosti oslav výročí „150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku“. Výstava prostřednictvím textových panelů, dobových fotografií a vybraných exponátů představí Chomutov jako významný železniční uzel, kterým byl už od sedmdesátých let 19. století.

Jedním z vozidel, umístěných v Železničním depozitáři NTM Chomutov, která jsou přímo spojena s historií železnice na Chomutovsku, je vyhlídkový salonní vůz Ústecko-teplické dráhy. Byl vyroben na zakázku bývalé Ústecko-teplické dráhy společností F. Ringhoffera v roce 1900 a využíván byl pro jízdy vedoucích představitelů společnosti, významných hostů a k inspekčním účelům.

S historií Ústecko-teplické dráhy je pevně svázán i jeden z nejcennějších exponátů v depozitáři – parní lokomotiva Donnersberg (ex ATE IIIa.18, ČSD 322.302), kterou tato společnost zakoupila u lokomotivky Hartmann v Saské Kamenici již v roce 1870, což z ní činí druhou nejstarší v ČR dochovanou lokomotivu vůbec.

Kolejová vozidla v Železničním depozitář NTM Chomutov

V Železničním depozitáři NTM Chomutov je k vidění téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů. Největší pozornost návštěvníků tradičně poutají parní lokomotivy, z nich pak rychlíková parní lokomotiva „Albatros“ 498.106, která v srpnu 1964 vytvořila rychlostní rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah, když na zkušebním okruhu v Cerhenicích dosáhla rychlosti 162 km/h.

Obdiv budí rovněž majestátní první poválečná lokomotiva 534.0301, kterou dodaly Škodovy závody už 22. prosince 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“, vyrobená v Linci roku 1887. Stranou pozornosti jistě nezůstane ani část kolekce salonních vozů NTM zastoupená v depozitáři vedle vyhlídkového salonního vozu Ústecko-teplické dráhy z roku 1900 též salonním vozem vyrobeným kopřivnickou vozovnou vagónkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda. K vidění jsou i motorové a elektrické lokomotivy, osobní i motorové vozy a historické drezíny.

Bezpečná návštěva

Aby návštěva muzea byla zcela bezpečná, platí ve všech budovách NTM zvýšená hygienická opatření – nutnost zakrytí obličeje rouškou, povinné používání desinfekce rukou, dodržování stanovené kapacity návštěvy muzea a expozic.

„Děkujeme návštěvníkům za podporu a pochopení a prosíme je o dodržování bezpečnostních pokynů. Věříme, že návštěva Národního technického muzea pro ně bude i přes aktuální opatření příjemným zážitkem,“ dodává na závěr Karel Ksandr.

Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově. Přístup do oploceného areálu je možný pouze po značené trase z Černovické ulice z prostoru parkoviště nákupního centra Globus (směr Karlovy Vary).

Otevírací doba v roce 2020

  • 5. června - 1. listopadu 2020
    pátek, sobota, neděle 9.00 - 17.00

Vstupné

  • plné 110 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 270 Kč, školní skupiny 50 Kč/žák
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru