Ve středu se vydají poutníci pěšky z Prahy do Jeníkova
Obec Jeníkov bude cílem poutníků z celé republiky. Foto: Ilona Kaulfuss
Co se chystá

Jeníkov – Ve středu 22. května bude zahájená jedna z nejdelších pěších poutí věřících u nás. Jde o jubilejní, XV. ročník pěší pouti k Panně Marii, Matce Důvěry, do Jeníkova. Poutníci vyrazí ve čtvrtek ráno, 23. května z Prahy a cestou do Jeníkova ujdou v průběhu čtyř dnů trasu dlouhou 113 kilometrů. Spoluorganizátorem akce je na Teplicku Římskokatolická farnost Jeníkov. Zájemci se mohou připojit k pouti kdekoliv na trase a přihlásit u otce Nika (tel.: 731 402 742).

Akce bude zahájená ve středu 22. května u Chrámu svatého Víta v Praze, kde se pro účastníky uskuteční v 19 hodin úvodní mariánská pobožnost. Ve čtvrtek 23. května, v 7 hodin, se všichni vydají na cestu od pražské Lorety. Zamíří do 40 kilometrů vzdálené Nelahozevsi, kde je pro ně připravený první nocleh pod střechou. V pátek pak dovede pouť účastníky po třicetikilometrové trase do Libochovic, v sobotu 25. května po dalších 30 kilometrech do Kostomlat pod Milešovkou a do poutního místa v Jeníkově dorazí v neděli 26. května. Kolem 13. hodiny začne v Jeníkově pro všechny poutníky mše svatá.

Každý z účastníků by měl mít s sebou spacák, karimatku, pláštěnku, jídlo na 4 dny, ale to je možné dokoupit po cestě. Zavazadla poutníků poveze doprovodné vozidlo. Zápisné je 200 korun a během pouti je zajištěný i duchovní program.
Poutníci mají u nás dlouhou tradici. Už od 4. století putovali věřící lidé k poutním místům, aby tam poděkovali Bohu, poprosili o pomoc a cestou činili pokání. Kromě toho dřív pouti umožňovaly věřícím vymanit se ze všednosti a také se cestou případně poohlédnout po lepších životních podmínkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru