Teplice - Lékaři v teplické nemocnici se již několik měsíců učí vyšetřovat pomocí endosonografické sestavy. Speciální přístroje získala nemocnice v roce 2015.

Foto: Krajská zdravotní

Nejvíce je sestava využívána k vyšetření onemocnění slinivky, vyšetření umožňuje podrobnou diagnostiku zánětů a nádorů, dalších cystických lézí slinivky, onemocnění jater, žlučových cest, lézí žaludku a jícnu. „Výhodou tohoto vyšetření je, že se mohou odebírat vzorky tenkou jehlou, vzorky se dále posílají na cytologické či histologické vyšetření a výsledek může určit další postup léčby pacienta," říká primář Interního oddělení Ladislav Hadraba.

Jde o kombinované vyšetření, endoskopické a ultrazvukové. Zčásti ho lze připodobnit ke známější gastroskopii. „Před výkonem podáme pacientovi tlumící látky, aby vyšetření, které trvá 20 až 40 minut, zvládl. Velkou výhodou je, že se během něj mohou odebírat vzorky, které pak putují na histologické a cytologické vyšetření. Jestliže se odebírají vzorky, pacient zůstává na lůžkovém oddělení, abychom předešli a včas odhalili možné komplikace," vysvětlil primář.

Lékaři teplické nemocnice, kteří se učí s přístrojem pracovat, od začátku spolupracují s docentem Janem Martínkem z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Ten zdejší specialisty připravuje k získání certifikace pro vyšetření tímto přístrojem. „Toto vyšetření se nedělá tak často jako kolonoskopie nebo gastroskopie, protože se provádí jen u indikovaných pacientů. Může trvat rok i déle, než si je specialista opravdu jistý," řekl docent Martínek. V rámci pěti nemocnic Krajské zdravotní bylo toto specializované vyšetření dosud prováděno pouze v ústecké Masarykově nemocnici.

Kupní cena endosonografické sestavy přesáhla 10 milionů korun. Teplická nemocnice na ni získala peníze z Regionálního operačního programu Severozápad, poskytnutá dotace činila 85 procent. Zbývajících 15 %, přibližně 1,5 milionu korun, pokryla Krajská zdravotní, a. s., z navýšení svého základního jmění Ústeckým krajem, který je jediným akcionářem společnosti.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru