Teplice - Obyvatelé Teplic s radostí přivítali zprávu, že v centru jejich bydliště vzniká nový pivovar a vůbec jim nevadí, že jen mini, důležité je, že Teplice už mají své pivo. Na to, kdy budeme moci ochutnat tento zlatý mok značky Monopol a na další otázky jsme se zeptali majitelky Pivovaru Monopol Gabriely Schönbauerové a také ženy, která na výrobu teplického piva dohlíží, sládkové, Martiny Valterové.

 

Paní Schönbauerová, nacházíme se v krásné secesní budově na Masarykově třídě s názvem Pivovar Monopol, kde vládne ještě čilý pracovní ruch. Vnitřní prostory zkrásněly, zaplnili se nábytkem, ale panují tu ještě dokončovací stavební a úklidové práce. Rýsuje se již termín, kdy Vás budou moci navštívit první zákazníci?

Stavební práce již finišují, otevřít chceme ke konci dubna, pokud vše dobře dopadne. Termín otevření včas zveřejníme.

Co vše bude Pivovar Monopol nabízet?

Především restauraci s vlastním pivem a skvělou staročeskou kuchyní, vlastní zákusky a pečivo, posezení v kavárně a ubytování v hotelových pokojích.

Proč jste se rozhodla pro vybudování minipivovaru v centru Teplic?

Myslím, že Teplice si zaslouží takovouto výjimečnost, podle prvních veskrze pozitivních reakcí Tepličanů víme, že jsme se pro minipivovar rozhodli správně a věříme také, že si naše pivo oblíbí i turisté. Pro toto vše víme, že centrum Teplic je ta nejlepší volba.

Jaké pivo budete vařit?

Světlý ležák plzeňského typu, polotmavé pivo, pivo s příchutí višně, pivo belgického typu, pšeničné pivo a samozřejmě celou řadu speciálů k různým příležitostem.

V čem bude toto pivo specifické a bude tradiční, z chmele?

Ano, budeme vyrábět piva z čistě přírodních surovin, samozřejmě z chmele, budou to speciální piva různé stupňovitosti s širokým výběrem delikátních chutí a vůní jak svrchně, tak spodně kvašená. Výroba našich piv bude probíhat bez přidání chemických látek, kvašení probíhá čistě přírodní cestou.

Budete pivo využívat také při výrobě pokrmů?

Počítáme s tím, že pivo budou používat i naši kuchaří a pekaři. Návštěvníky chceme například potěšit vlastními pivními preclíky a určitě i dalšími pochoutkami s obsahem našeho piva.

Budete pivo vyrábět pouze pro potřeby Vašeho komplexu nebo máte ambice pivo nabízet i za hranicemi města nebo okresu?

Momentálně máme v plánu naše pivo prodávat pouze v naší restauraci, ale samozřejmě si u nás budou moci zákazníci koupit pivo i s sebou. Největším úspěchem a potěšením pro nás bude, když se k nám budou lidi rádi vracet. To považuji v této profesi na největší úspěch.

Paní Valterová, jste sládkovou Pivovaru Monopol, těší Vás, že jste dostala nabídku v tomto minipivovaru pracovat?

Ano těší, majitelé jsou velmi příjemní lidé a myslím, že potěšení je oboustranné. Vyhlíželi mě už nějaký čas, když se dozvěděli, že jsem u předchozího zaměstnavatele skončila, okamžitě mi dali nabídku pracovat zde a já ji ráda přijala.

Kde jste pracovala před tím? Jaké máte zkušenosti s vařením piva?

25 let jsem pracovala v pivovaru Zlatopramen v Krásném Březně a potom v ústeckém minipivovaru Na Rychtě, takže můžu říci, že zkušenosti mám. A nejen tyto pracovní zkušenosti, ale pivo jako takové je mojí velkou vášní a také mého manžela. Pivo si totiž vaříme i doma a s manželem pořád hledáme novinky na trhu a zkoušíme doma, v malém různé varianty.

V pivovaru Monopol jste již uvařili první várky, které právě dozrávají. Jste s jejich výrobou spokojená?
Uvařili jsme již celkem 120 hektolitrů piva, nejvíce světlého ležáku Monopol, 60 hektolitrů, potom 40 hektolitrů polotmavé jedenáctky Karlík a také 20 hektolitrů speciálu Ale, svrchně kvašeného piva, které se vyrábí s použitím ječného sladu a speciálních kvasnic. Všechna tato piva jsou již v ležících tancích a jsou v pitelném stavu.

Jak Vám Vaše pivo chutná?

Chutná mi moc, ale důležité je, že chutná i ostatním. Dělali jsme totiž společnou degustaci s našimi řemeslníky a zaměstnanci a všichni si pivo chválili. Byli také překvapeni výbornou chutí piva ALE, podle jejich slov nečekali, že bude tak dobré. Takže doufám, že stejný úspěch sklidíme i u široké veřejnosti.

Kde kromě Pivovaru Monopol budou moci lidé Vaše pivo ochutnat?

V nejbližší době budou moci lidé ochutnat naše pivo na pátém ročníku Ústeckého pivního jarmarku v sobotu 23. května, na Kosteleckém náměstí v Ústí nad Labem. Jarmark pořádá již tradičně Pivovar hotel Na Rychtě, v letošním roce také ve spolupráci s Pivovarem Monopol. A zúčastňovat se budeme také dalších podobných akcí.

Co byste vzkázala Tepličanům?

Že se moc těším na jejich návštěvu a doufám, že si všechna naše piva oblíbí.

FOTOGALERIE:

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru