Foto: Trnovany patří k problémovým lokalitám. Potkáte tady prodejce drog i bezdomovce. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Téměř půl druhé hodiny projednávali tepličtí zastupitelé schválení realizace projektu a přijetí dotace pro nové nízkoprahové centrum. To má vzniknout rekonstrukcí objektu č. ev. 6656 v Riegrově ulici v Trnovanech. Projednávaný záměr odstartoval diskusi, do které se zapojili i obyvatelé dotčené lokality. Ti s plánem města nesouhlasí. Podle nich je v Trnovanech už tak dost problémů a provoz nízkoprahového centra by situaci ještě zhoršil.

Například Stanislav Dvořák z tamního zahradnictví upozornil, že město chce do problematické lokality koncentrovat další problémy. V místě je speciální mateřská a základní škola, jejíž vedení se záměrem města rovněž nesouhlasí. Začíná tady obytná zóna, ze které by se podle Dvořáka mohla časem stát vyloučená lokalita. Obavy vyjádřil i ve vztahu k zahradnictví, kam by podle něj mohly hygienicky zanedbané osoby chodit třeba na toaletu pro klienty. „Doporučuji tento záměr odložit a zvážit všechna rizika.“

Také náměstek primátora, Hynek Hanza, s přijetím návrhu nesouhlasil. Upozornil, že záležitost nebyla dostatečně prodiskutovaná v rámci komunitního plánu, zejména v oblasti pro rodiny s dětmi. Také si není jistý vhodností propojení sociálního poradenství pro rodiny v jednom objektu s nízkoprahovým centrem pro lidi bez domova. Navrhl, aby se vrátili znovu k projednávání celého záměru.

Podobně se k tématu vyjádřil i zastupitel Petr Šíla, který upozornil, že mají rozhodnout o něčem, co nebylo dostatečně projednané. TPřipojil se také zastupitel Tomáš Jarolím, který vidí problém ve spojení obou služeb pod jednou střechou, ale i ve výběru lokality. „Práce s bezdomovci je úplně v jiném režimu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že je velice křehká hranice mezi tím, kdy jste v sociálních problémech a kdy se ocitnete na ulici.“

Primátor Jiří Štábl záměr obhajoval. Projektu věří a je přesvědčený, že až ho představí veřejnosti, změní spousta lidí názor. Dodal, že má sociální oblast na starost a je hrdý na to, jak se jí město poslední dobou věnuje. Připomněl existenci nízkoprahového centra v Denisově ulici v Řetenicích, kde podle něj lidé také byli nejprve proti a dnes město z dané lokality nezaznamenává žádné větší problémy.

„Informoval jsem se, jak je řešená situace bezdomovců a osob v krizi jinde a mohu říct, že v okolních městech jsou v tomto směru mnohem dál, daleko před Teplicemi. Mají vytvořené noclehárny, nízkoprahová centra a azylové domy,“ informoval primátor. Teplice podle jeho názoru v tomto směru zaspaly a nevěnovaly sociální oblasti dostatečnou pozornost. „Chceme zlepšit službu, která má problémy řešit, a ne je vytvářet,“ zdůraznil Štábl.

Jeho optimismus v případě nízkoprahového centra v Řetenicích ale nesdílel jeden ze zástupců tamních obyvatel. Ve svém vystoupení mimo jiné řekl: „Máte pravdu, lidé v Denisově ulici si nestěžují. Ale ne proto, že by tam ty problémy nebyly. Nestěžují si, protože už nemají sílu to věčně řešit. A kdyby mohli, tak se odtud odstěhují.“

Vedoucí řetenického centra Květina, Bára Vernerová, vyzdvihla potřebnost nízkoprahových center. Informovala o možnostech, jaké lidem bez domova nabízejí, včetně zázemí pro hygienu. Zmínila i některé aktivity. Kupříkladu pravidelný úklid okolí, při kterém bezdomovcům pomáhají studenti hotelové školy nebo gymnázia a nikdy nedošlo ke konfliktům. Naznačila, že nízkoprahová centra mohou mimo jiné pomoci lidem bez domova otevřít cestu zpět do normálního života.

Hynek Hanza vyjádřil obavy, aby město nemuselo nakonec dotaci vracet. „Projekt musí prokázat udržitelnost, být provozovaný minimálně deset let. Když tyto služby ale nebude kraj dotovat – a garanci nám nikdo nedá, je tu nebezpečí, že budeme dotaci vracet.“ Podle náměstka primátora došlo k pochybení, když v rámci komunitního plánu nebyl záměr dostatečně prodiskutován. „Budu proto dnes hlasovat v rozporu s tím, jak jsem hlasoval na konci roku,“ oznámil Hanza.

Projekt rekonstrukce v Riegerově ulici vyjde na zhruba 55 miliónů korun. Dotace má pokrýt 30 miliónů a zbytek by měl jít na vrub města. Zastupitelé po dlouhé diskusi návrh nakonec schválili. Pro zvedlo ruku 19 zastupitelů ze 27 přítomných.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru