Letošní Energetické maturitě vévodí středoškoláci z Ústí nad Labem a Kladna
Foto: ČEZ
Zajímavosti

Tušimice - Energetickou maturitu v Elektrárně Tušimice má za sebou 32 středoškoláků z 11 partnerských škol Skupiny ČEZ. Během tří dnů se všichni seznámili se vším, co nějak souvisí s výrobou elektrické energie. Po absolvování závěrečného testu z právě nabitých vědomostí se králem energetické maturity 2018 stal Lukáš Klouček ze SPŠ v Ústí nad Labem.

„Jako vždy, a to již po deváté, se Energetické maturity Skupiny ČEZ účastní ti nejlepší ve třídě, co mají vážný zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Mnozí také chtějí po opravdové maturitě dál studovat na některé z vysokých škol technického zaměření. Zájem o prožití tří dnů v Elektrárně Tušimice je přitom takový, že mnohdy musí pedagogové i mezi těmi nejlepšími žáky opravdu vybírat,“ říká Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ.

0804cez2

Foto: ČEZ

Všeobecné informace o elektrárně a seznámení se s jejím provozem jsou vždy hlavní náplní Energetické maturity. Znamená to, že její účastníci absolvují v Návštěvnickém a vzdělávacím centru Elektrárny Tušimice různé přednášky, během nichž je lektoři z řad zkušených provozních zaměstnanců i vedení elektrárny zasvěcují do tajů výrobních i nevýrobních provozů.

„Samozřejmostí jsou pochopitelně i exkurze, včetně té u profesionálních elektrárenských hasičů a také v transformovně Vyškov u Počerad. Středoškoláci tak získali zcela konkrétní představu o tom, co obnáší práce v jednotlivých úsecích výrobního i nevýrobního elektrárenského provozu a díky zaměstnancům ČEZ Distribuce i základní znalosti o distribuci vyrobené energie. Samozřejmě, že nebylo zapomenuto ani na její dopad na životní prostředí a také současnost a budoucnost energetiky, včetně té jaderné,“ dodává Martin Klacián.

0804cez3

Foto: ČEZ

Do Elektrárny Tušimice letos přijeli žáci ze SPŠ a VOŠ Kladno, SPŠ Ústí nad Labem, SPŠE Ječná Praha, VOŠ a SPŠ Děčín, SPŠ Rakovník, ESOZ Chomutov, SPŠSE Liberec, SPŠ Chomutov, GSOŠ Podbořany, SPŠ Most a SPŠ Ostrov. Z 32 „maturantů“ se ovšem mohl stát Králem energetické maturity jen jeden. Absolutním vítězem, který získal plný počet 20 bodů a test vyplnil v nejkratším čase, se stal Lukáš Klouček ze SPŠ Ústí nad Labem. Druhé místo obsadil jeho spolužák Dan Krejčí. Na třetím místě skončili Jakub Vážný a Michal Procházka, oba ze SPŠ Kladno.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru