Panský les střeží tvář charismatického starce
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Proboštov – Na konci ulice Panský les, u Lesní školky Samorost se objevila socha, kterou nejde přehlédnout. Objektu s názvem Duše stromů pro Panský les vdechly podobu ruce řezbáře Jaroslava Pecháčka, jednoho z nejlepších řezbářů motorovou pilou u nás. Socha vznikla v rámci Sousedského dřevosochání a workshopu, který uspořádal Spolek přátel Samorostu letos 11. června.

Mohutný objekt s tváří starce opatřili po akci členové Samorostu ochrannými nátěry podle instrukcí autora sochy. Duše stromů střeží nyní Panský les v provizorním podstavci. Podle informací místostarosty Proboštova Romana Nešetřila je už ale naplánovaná úprava okolí a výsadba stromu, který bude u sochy stát, na 28. října. „Dílo bude po usazení plnohodnotně plnit svoji funkci. Za iniciativu, ze které socha vznikla, je třeba poděkovat Spolku přátel Samorostu,“ zdůrazňuje Nešetřil.

Jaroslav Pecháček žije v Hanušovicích a tvoří společně se svojí manželkou. Řezbařině motorovou pilou se věnuje už 25 let a za tu dobu z jeho dílny vyšlo více než 4000 soch, z nichž mnohé zdobí zahrady a domy známých osobností. Je držitelem tří českých rekordů v rychlosti řezby motorovou pilou a dvou světových rekordů v řezbě dvěma pilami současně. Je zatím jediným řezbářem na světě, který tuto techniku ovládá.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru