Srpnová obloha zazářila! Poprvé v letošním roce se objevil superúplněk
Včerejší superúplněk. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Ústecký kraj – Večerní oblohu z noci na 1. a 2. srpna rozzářil superúplněk.

Okolo půlnoci ale pozorování znemožnilo na některých místech Ústeckého kraje počasí. Například na Chomutovsku černé mraky Měsíc zakrývaly už po 11 hodině večerní.

0208uplnek2

Včerejší superúplněk. Foto: Jitka Fárová

I přesto to ale byla neobvyklá podívaná, protože superúplňky nejsou na obloze časté. V letošním roce byl právě včera superúplněk vidět na nebi poprvé.

„Superúplněk je jev, kdy je Měsíc v úplňku a navíc i blízko Zemi. Lidem tak může připadat, že je o trochu větší a jasnější než obvykle,“ řekl pracovník teplického planetária Radim Neuvirt.

0208uplnek1

Včerejší superúplněk. Foto: Jitka Fárová

Úplňky označované jako superměsíce jsou většinou o osminu větší než běžné úplňky a až o 30 % jasnější. Není divu, že si lidé tento úkaz nenechali ujít. Takto Měsíc pozorovali například rybáři na Nechranické přehradě.

0208uplnek4

Superúplněk na Nechranické přehradě. Foto: František Hána

Superúplňky většinou nastávají jednou za čtrnáct měsíců. Letos v srpnu ho ale můžeme pozorovat hned dvakrát. Druhý úplněk, tzv. „Modrý Měsíc“, bude na obloze 31. srpna.

Podařilo se vám superúplněk také vyfotit? Pochlubte se svými fotografiemi v komentářích.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru