Stromem roku se může stát i 300 let stará lípa z Ústeckého kraje! Hlasovat lze do října
Lípa je dominantou krajiny na 470 metrů vysokém vrchu, odkud je krásný výhled do okolí. Foto: Tomáš Kalous
Zajímavosti

Ústecký kraj, Lounsko – Anketa Strom roku se blíží do finále. Z 83 nominovaných stromů vybrala porota 10 nejlepších. Mezi nimi je také Nepomyšlská lípa. Ta zapustila na Lounsku kořeny již před 300 lety a nyní má šanci zvítězit v anketě. O tom, zda uspěje, rozhodnou lidé v hlasování, které bude trvat až do 8. října.

Památná lípa srdčitá se nachází na pahorku na kraji obce. Podle pověsti tam stála původně šibenice. Využita byla ale jen jednou. Byl zde pověšen muž, který se provinil krádeží skotu. Jeho žena pak na místě jeho skonu vysadila onu lípu. Lípa přečkala i těžké časy, kdy se pod ní nacházela černá skládka. Dnes je její okolí místem k rekreaci.

Image1

Na vrchu je odpočinkové místo. Foto: Tomáš Kalous

V případě vítězství postoupí strom do evropského kola ankety a také získá odborné ošetření na míru od specializované firmy. Stromy na druhé a třetí příčce obdrží ošetření kořenovou injektáží. Nezbývá než hlasovat na www.stromroku.cz a držet palce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru