Slavnosti se i přes ztracené psy a prázdné peněženky vydařily
Ilustrační foto
Zajímavosti

Duchcov – Duchcovský zámek, centrum města i lokalita u rybníka Barbora ožily v pátek a v sobotu Casanovskými slavnostmi. Letošní 26. ročník podle mnohých návštěvníků překonal očekávání a nabídl skutečně bohatý program. Ten spolu s typicky letním počasím, kdy teploty šplhaly blízko ke třicítce, přitáhl k zámku stovky lidí. A nejenom místních. Centrum města bylo v obležení zaparkovaných aut přespolních návštěvníků. Největší nápor lidí zaznamenali organizátoři údajně v sobotu v podvečer.

Hlavnímu dvoudennímu programu předcházela řada doprovodných akcí, které připravily místní kulturní a tělovýchovné organizace, včetně duchcovského zámku. V pátek 10. června v 18 hodin byly slavnosti oficiálně zahájeny. Na zámecké nádvoří dorazil už tradičně Milan Petrovský, ala Giacomo Casanova, v dobovém kostýmu a v dobrém rozmaru. Promluvil k lidu poddanému a popřál všem dobrou zábavu. Rodina Petrovských, která je prapůvodním autorem slavností, následně sklidila velký potlesk za premiérové představení autorské hudební komedie O zámecké pradleně Magdaléně, kde jako host vystoupila herečka Uršula Kluková.

A zatímco v pátek dostaly večer prostor dvě kapely, YoYo band a O5 a Radeček, v sobotu měli návštěvníci trochu problém, kterou ze scén navštívit dřív. Vystřídaly se na nich dvě desítky špičkových skupin, hudebníků a zpěváků. Rocková scéna u Barbory například nabídla Motorband, Natural, nebo Tanju. Na hlavní scéně, kde mimo jiné dostaly prostor i děti z duchcovských mateřských a základních škol, z DDM Sluníčko, taneční i šermířská skupina, zazněly skladby v podání Thoma Artwaye, Karla Kahovce, Janka Ledeckého a dalších.

Návštěvníci, z nichž se někteří v zámecké zahradě utábořili už od ranních hodin, si mohli užít prohlídkovou jízdu v kočáře, klasické i méně obvyklé pouťové atrakce, včetně projížděk na vodě na gumových člunech nebo labutích, horse show s ohněm a řadu tanečních vystoupení. Pro děti byl připravený Pohádkový dětský den, soutěže v režii divadelního souboru Bezevšeho, představení Loutkového divadla na nitích a někteří malí panošové z řad dětských návštěvníků byli za chrabré činy pasovaní králem Josefem Prvním do stavu rytířského.

V permanenci byla atrakce v podobě chobotnice, ale nápor byl i na trampolínu s jistícími závěsy. Hlad nikomu nehrozil, stejně jako žízeň. Pivo, limo a nealko pořídili návštěvníci za sympatických 30 korun, a hlad mohli zahnat například haluškami, špízem, stejkem, případně řadou jiných dobrot. Pro odvážlivce byl dokonce nachystaný Cocktails Bar. Všude to hýřilo barvami. Nejen u stánků s nafukovacími hračkami, ale barevně tentokrát zazářily například i mažoretky.

Žádná velká katastrofa, vzhledem velkému počtu lidí, se nekonala. Jen jedna z maminek se zoufale snažila dostat malého Davida z jezdící housenky, kde děti přehazovaly míče. Marně. A jedna z návštěvnic zastavovala kolemjdoucí, jestli nepotkali jejího psa, který se zaběhl. Jinak vládla poměrně pohodová atmosféra, která ke Casanovským slavnostem a k podmanivému prostředí zámku a zámecké zahrady patří. Vlastně už od doby, kdy tu svůj úsek života prožil i Giacomo Casanova.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru