FOTO: Na severu Čech je ekofarma roku. Zvířata známe jménem, ale nevíme, co jsou to víkendy a svátky, říkají majitelé
Manželé Loosovi na pastvině u Mníšku v Krušných horách. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Hora Svaté Kateřiny - Nejlepší ekofarmou roku 2022 je Farma Kateřina v Krušných horách, která se specializuje na chov plemenného dobytka. Zvířata chová v souladu s pravidly pro ekologické zemědělství už skoro třicet let. Ocenění, které uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Richarda Bartáka bude slavnostně předáno za účasti široké veřejnosti v rámci „Dne otevřených faremních vrat“, který se uskuteční 21. května přímo na vítězné ekofarmě.

Začalo to jednou krávou

Rodinná Farma Kateřina se nachází na kraji obce Hora Svaté Kateřiny v okrese Most nedaleko německých hranic. Hospodářství je unikátní svojí polohou – leží v nadmořské výšce od 730 do 910 metrů nad mořem. Založili ho v roce 1995 manželé Adolf a Kateřina Loosovi s jednou krávou a malým pozemkem. O tři roky později se jejich farma rozrostla na malé stádo 10 zvířat. V současnosti se zde prohání okolo 150 kusů dobytka, které má k dispozici 300 hektarů pastvin a luk.

Každé zvíře má jméno

edeniky 3010

„Naše ekologické hospodaření jde ruku v ruce s naším myšlením. Nejsme zastánci „po nás potopa“ a podle tohoto hesla také žijeme. Hospodaření s půdou i se zvířaty je vedeno tak, abychom si za naším výsledkem mohli stát,“ říká Adolf Loos.

Zvířata jsou od dubna do listopadu venku. Když není pastva, jsou přikrmována a stele se jim na místech, která si sami vyberou. Přes zimu pak tráví čas v zimovištích, a to v malých skupinkách, maximálně po osmi kusech. „Všechna zvířata jsou v každodenním kontaktu s lidmi, každé má u nás jméno, a tedy individuální přístup. Je s nimi pak daleko lepší manipulace třeba při přehánění na pastvinách nebo při bonitacích a přípravách na výstavy,“ dodává Loos. "Není to snadné. Nevíte, co je sobota, neděle, vánoce. Ale děláme, co nás baví. Odměnou jsou nám spokojená zvířata i hodnocení od lidí, kteří k nám přijdou," říká Kateřina Loosová.

Zvířata míří do Česka i za hranice

edeniky 3011

Na farmě chovají masný skot dvou plemen - Limousine a Salers. „Prioritou jsou plemenná zvířata. Ta končí v našem chovu i v jiných chovech v tuzemsku i zahraničí. Zástav jako takový neprodáváme. Mezi našimi obchodními partnery jsou jak ekologické, tak konvenční chovy. Hodně zákazníků se k nám vrací, jsou spokojeni s produkcí a také s povahou zvířat,“ říká o podnikání Loos.

Ročně odtud do dalších chovů zamíří necelých dvacet plemenných býků a pětadvacet plemenných jalovic. Kromě dobytka na oceněné farmě chovají králíky plemen Německý obrovitý strakáč, Hyla a Francouzský beran. I část z nich jde dál do chovu.

V plánu je bourárna a prodej masa ze dvora

edeniky 3012

Do budoucna se připravuje rozšíření aktivit farmy o bourárnu a prodej masa ze dvora. Budoucí odběratelé si pro kvalitní maso mohou začít jezdit už za pár týdnů. Práce na stavbě a následné kolaudaci bourárny totiž finišují.

Výstavní kusy

Nemalé úspěchy slaví Loosovi na výstavách a soutěžích. Ocenění sbírají od roku 2010 v tuzemsku i zahraničí. Pravidelně se účastní například Národní výstavy hospodářských zvířat, loni si z této soutěže přivezli hned osm cen. Uspěli mimo jiné s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci nebo obhájili vítězství v kategorii Chovatelská skupina Limousine, což patří k jejich největším chovatelským zdarům.

Na výstavách soutěží dobytek z konvenčních i ekologických chovů – Loosovi je berou jako skvělou příležitost pro předávání zkušeností. Protože začínali doslova na zelené louce a bez finančního zázemí, cení si každého úspěchu, nejen v této oblasti.

Den otevřených vrat 21. května 2022

edeniky 3013

Široká veřejnost může na farmu zavítat v rámci Dne otevřených faremních vrat 21. května 2022. Loosovým zde bude slavnostně předáno ocenění Nejlepší ekofarma roku 2022. Celodenní akce nabídne program pro děti i dospělé – komentované prohlídky farmy, kuchařskou show Hugo Hromase, farmářský trh nebo hudební kapelu SAPHIR. Návštěvníci budou moci ochutnat celou řadu potravin v kvalitě BIO – maso, sýry, mošty, vína, zeleninu, nebo třeba regionální pivo. Kompletní program najdete na webu www.pro-bio.cz.

Vysokohorské podmínky

edeniky 3008

Proč titul Ekofarma roku 2022 získala právě Farma Kateřina shrnuje Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: „Farma hospodařící v oblasti pohraničních hor byla vybudovaná zcela od počátku na zelené louce. Zemědělskou činnost realizuje ve vyšších nadmořských výškách, a to s ohledem na tvorbu krajiny a ochranu životního prostředí. K prodeji plemenných zvířat přibude brzy bourárna a tedy prodej kvalitního masa ze dvora.“ Cílem ocenění je upozornit na nejlepší ekologická hospodářství u nás.

Spotřeba biopotravin u nás stabilně roste a s ní stoupá i počet subjektů, které hospodaří v souladu s přírodou. Ekologických zemědělců je v České republice v tuto chvíli už přes 4900 a ocenění Nejlepší ekofarma roku má upozornit právě na kvalitní českou bioprodukci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru