V projektu Rozkvetlá sídliště přibyly v Teplicích okrasné záhony
Foto: Město Teplice
Zajímavosti

Teplice - Do projektu se přihlásili a aktivně zapojili obyvatelé OSBD Teplice v ulicích Krajní, Pražská, Pod Hvězdárnou a Na Konečné a dále pak obyvatelé ulice V Závětří z objektu SBD Mír. V sobotu 7. května 2022 byly osázeny záhony v pilotním projektu města Teplice „Rozkvetlá sídliště“, který má za cíl oživení veřejné zeleně za účasti veřejnosti.

„Chtěli jsme do projektu zapojit lidi, kteří mají zájem podílet se na zkrášlení a péči o prostředí, ve kterém žijí. Obyvatele domů, kteří mají chuť upravit a starat se o to místo u domu, kde se denně pohybují a kde si taky můžou dát se sousedy kafe, popovídat si a přitom být v kousku přírody.“, vysvětlil záměr primátor Teplic Hynek Hanza.

Akce tak byla určena pro všechny obyvatele teplických sídlišť, kterým chybí kontakt s přírodou a chtějí se podílet na kultivaci místa, kde bydlí. Do projektu se přihlásili a aktivně zapojili obyvatelé OSBD Teplice v ulicích Krajní, Pražská, Pod Hvězdárnou a Na Konečné a dále pak obyvatelé ulice V Závětří z objektu SBD Mír.

Výsadby trvalek a okrasných trav se zúčastnili primátor Hynek Hanza, zástupkyně sponzorů Petra Hessová, ředitelka neziskové organizace Rybička Teplice, z.s. a v neposlední řadě dobrovolníci, kteří v ulici Krajní bydlí a o záhon se budou starat. Na podzim budou do záhonů ještě vysázeny cibuloviny a pak už budou záhonky kompletní.

Statutární město Teplice prostřednictvím společnosti Marius Pedersen a.s. zajistilo přípravu záhonů, na nákupu rostlinného materiálu se podíleli partneři projektu: Zahradnictví Dvořák a syn, s.r.o., OC Galerie, teplická firma Originální brambůrky, s.r.o. a nezisková organizace Rybička Teplice, z.s.

Druhovou skladu rostlin navrhla a výsadeb se rovněž účastnila krajinářská architektka Ing. Alena Burešová, která také zpracovala Manuály výsadeb a následné péče o ně, která by s ohledem na druh a kompozici záhonu měla být minimální. Cíleně byla zvolena výsadba tzv. smíšených záhonů, neboť péče o ně je, oproti údržbě klasických záhonů, minimální.

Pokud se výsadby záhonů za účasti veřejnosti osvědčí, může se příští rok pokračovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru