Výstava návštěvníky přenese do Duchcova 19. století
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Duchcov – V Poppelově síni duchcovského muzea byla v pondělí 17. ledna zahájená výstava kreseb starého Duchcova z díla Wenzela Laubeho. Kresby z tzv. Marrova sborníku, který je součástí zdejších muzejních sbírek, pocházejí z let 1924-1928.

Tematicky tvoří dvě skupiny. Jednu, která zachycuje Laubeho kresby znaků tehdejších významných rodin spjatých s Duchcovem a druhá, která dokumentuje rekonstrukce některých duchcovských dominant i částí města, k nimž došlo v uvedeném období.

1901tpikkz3

Wenzel Laube (1862-1929) byl duchcovským rodákem a pracoval jako úředník duchcovského okresního soudu. Duchcov miloval a patřil k jeho velkým patriotům. Jeho působivé výtvarné pohledy do starého Duchcova 19. století jsou datované do období 40.-80. let. Autor při tvorbě mohl vycházet z vlastní zkušenosti, ze svědectví pamětníků, ale také z materiálů městského archivu. Vystavené jsou kromě jiného také kresby, na nichž se Wenzel Laube pokusil přiblížit podobu středověkého Duchcova. 

Expozici kreseb v Poppelově síni doplňují působivé, rozměrné střelecké terče s motivy města Duchcova, které vznikaly od 20. let 19. století. Je předpoklad, že některé z nich mohly posloužit Laubemu jako předloha jeho kreseb. Výstavu v duchcovském muzeu máte možnost zhlédnout do 25. února.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru